Nagrada najboljim mladim kritičarima | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Nagrada najboljim mladim kritičarima

Gotovo trideset mladih kritičara iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske sudjelovalo je u projektu Criticize This!.

  • A
  • +
  • -

U sklopu projekta mladi su  kritičari imali priliku prvo "izbrusiti" svoje vještine, a potom napisati i objaviti kritike djela nastalih u području književnosti, izvedbenih i vizualnih umjetnosti.

Dodjela nagrade najboljim mladim kritičarima finale je ovog projekta, a osim njih, u programu će sudjelovati i njihovi mentori te poznati beogradski umjetnički kolektiv, grupa Škart, koji je svojim nastupom Večer pečatiranja i poetiranja s Davidom Albaharijem jesenas oduševio mnogobrojnu publiku u Booksi. Osim dodjele nagrada, predstavit će se i elektronička publikacija u kojoj su objavljeni najbolji eseji mladih kritičara, sudionika u projektu.

Criticize This! sastojao se od više aktivnosti grupiranih oko tri edukacijska modula u kojima su predavači bili istaknuti inozemni i regionalni teoretičari iz područja humanističkih znanosti. Glavninu projekta činio je jednogodišnji rad mentora i polaznika na produkciji kritika koje su objavljivane na portalima partnera u projektu te u podlistcima koji su izlazili jednom mjesečno u tjedniku Novosti (Hrvatska), te dnevnicima Danas (Srbija) i Pobjeda (Crna Gora).

Projekt su provele organizacije Kulturtreger (booksa.hr) i Kurziv (kulturpunkt.hr) iz Zagreba, Beton (elektrobeton.net) i SEEcult (seecult.org) iz Beograda te Plima (plima.org) iz Ulcinja, a financiran je sredstvima Europske komisije kroz program EU kultura 2007-2013.

Dodjela nagrade će se održati u subotu, 19. siječnja, s početkom u 19 sati u Booksi. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 16.01.2013