Nagrada publike za Selo bez žena | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Nagrada publike za Selo bez žena

Publika festivala dokumentaraca u Gdanjsku proglasila je film Srđana Šarenca najboljim.  

 
  • A
  • +
  • -

Dokumentarni film Srđana Šarenca Selo bez žena osvojio je nagradu publike na nedavno održanom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Gdanjsku. Tom prilikom redatelju je uručena skulptura Vrata slobode, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Selo bez žena je film o braći Janković, stanovnicima zabačenog sela Zabrđe u Srbiji. Oni su neženje u 30-im godinama koji kreću u potragu za nevjestama iz Albanije. Jankovići i njihov stari, također neoženjeni, susjed Velimir jedini su stanovnici nekada žive seoske zajednice. Uvjeti za život su teški, braća dijele istu spavaću sobu, a najmlađi još od majčine smrti radi sve "ženske" poslove. Kuća im je puna fotografija razgolićenih žena s duplerica modnih i erotskih časopisa, a pronalazak partnerice postaje pitanje smisla njihovog života. Najstariji brat Zoran odlučuje da poput nekih poznanika, krene u obližnju Albaniju u potragu za suprugom. Ideja se u izvedbi ne pokazuje lakom, s obzirom da su u ponudi lokalne agencije za sklapanje poznanstava žene koje nisu spremne na težak seoski život.

Film Selo bez žena postavlja pitanje mogućnosti funkcioniranja mješovitog srpsko-albanskog braka, o čemu i sama braća imaju podijeljena mišljenja. Zoranu ne bi smetalo da oženi mladu Albanku, dok je najmlađi brat apsolutno protiv takve ideje. U filmu je na crnohumoran način prikazan posao profesionalnih provodadžija iz agencije koja odvodi srpske neženje u Albaniju i zanemaruje nekadašnje sukobe dvaju naroda.

Scenarist i redatelj Srđan Šarenac film je snimio u koprodukciji Les Films du Balbari i Mainframe Production iz Zagreba. Do sada je prikazan na tridesetak međunarodnih festivala na kojima je osvojio devet nagrada, uključujući i drugu nagradu žirija festivala Documenta Madrid za autorski dokumentarac. 

Izvor: HAVC

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 30.05.2012