Nagrađena hrvatska arhitektura | kulturpunkt

Najave Promocija

<

Nagrađena hrvatska arhitektura

Otvorenje izložbe i promocija knjige počinju u podne uz promociju časopisa Arhitektura 219 koji je posvećen temi ove izložbe.

19.02.2011 - 05.03.2011 , Zagreb - Gliptoteka HAZU
Publikacija i izložba Nagrađena hrvatska arhitektura 1990. -2009. projekt je Udruženja hrvatskih arhitekata koji dokumentira arhitektonska ostvarenja nagrađena najuglednijim nacionalnim priznanjima unutar arhitektonske struke: godišnjim nagradama UHA-e te nagradom Vladimir Nazor Republike Hrvatske.

Nagrađeni projekti su reprezentativni, valorizirani od strane struke i postali su važne točke razvoja suvremene hrvatske arhitekture. Njihovo današnje stanje zabilježeno je konzistentnim autorskim rukopisom arhitekta i fotografa Miljenka Bernfesta, pokazujući ne samo arhitektonsku zamisao, nego i načine na koji građevine stare, prihvaćaju život i mijenjaju se sukladno potrebama građana, a ponekad bivaju i pregrađene i zapuštene zbog nerazumijevanja ili nebrige.

Publikacija je ujedno i prigoda za ponovni osvrt na nagrađenu arhitekturu, ali i na zbivanja na arhitektonskoj i kulturnoj sceni u proteklih dvadesetak godina. Ta kretanja su rekonstruirana kroz pregled najvažnijih događaja na arhitektonskoj sceni u posljednih dvadeset godina odabranih iz časopisa Čovjek i prostor te kroz razgovore sa predstavnicima stručnih tijela UHA-e koja su odlučivala o dodjeli nagrada. Kroz razgovore se željelo naznačiti mijene u stanju i poziciji arhitektonske struke, opisati različite vrijednosti koje bi arhitektura trebala njegovati, te prenijeti stavove koje zastupa generacijski široki presjek sugovornika.

Izložba ostaje otvorena do 5. ožujka i može se pogledati od utorka do petka između 11 i 19 sati te vikendom od 10 do 14 sati.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 15.02.2011