Naizgled proturječne sekvence | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Naizgled proturječne sekvence

Anja Maleć i Slobodan Tomić dijele zanimanje za istraživački proces i analitički pristup novim medijima i digitalnoj kulturi.

15.11.2017 - 01.12.2017 , Zagreb - Galerija Pikto

Slobodan Tomić: Perforacije 

  • A
  • +
  • -

U srijedu 15. studenog u 19 sati u galeriji Pikto otvara se izložba Remix Anje Maleć i Slobodana Tomića. Kustosice izložbe su Anja Tomljenović i Petra Šarin.

"Kaotični svijet koji nas okružuje pokušavamo si objasniti određenim postupcima poput narativnosti, uvodeći tako u njega red i stabilnost. Nepregledne zbirove informacija sortiramo u kronološke slijedove kako bismo uspostavili kontrolu nad nekim sadržajem. Međutim, što učiniti kada naracija izostane, a elementi narativa postanu naizgled proturječne sekvence? Što kada ostanemo bez priče? Za početak, oslonimo se na promatranje procesa kao jednakovrijedne kategorije. On je ključna stavka za Anju Maleć i Slobodana Tomića, koji dijele zanimanje za istraživački proces i analitički pristup mediju kojim se bave. Novi mediji i digitalna kultura zajednička su polazišna platforma za autore, no njihovi se interesi odvajaju u dva različita kolosijeka: Maleć istražuje aproprijaciju i pitanje autorskih prava, dok Tomić proučava „pukotine“ i nove prostore na presjecištu fizičkog i virtualnog svijeta. Odnos autentičnog i reprodukcije; originala i kopije (koji na određen način reprezentira relaciju stvarno-digitalno); autorskih prava i kreativne slobode, samo su neka od pitanja koja u svojim istraživanjima otvaraju Maleć i Tomić, stavljajući relativno poznato uporište u naraciji u drugi plan. Njihove ideje remixaju se i nadilaze granice i prostor jednog rada, kao raznovrsni rezultati promišljanja o navedenoj tematici, i objedinjuju se u antinarativnosti, antimimetičnosti i disperziranim ponavljajućim sekvencama sadržaja". (Iz predgovora Anje Tomljenović i Petre Šarin)

Izložba ostaje otvorena do 1. prosinca .

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 15.11.2017