Neizvjesna budućnost Fabrike | kulturpunkt

Neizvjesna budućnost Fabrike

Netransparentna najava odluke o sudbini hvarske Fabrike 35 izaziva bojazan da gradske vlasti neće uvažiti vrijednost infrastrukture razvijene u okviru tamošnjeg društveno-kulturnog centra.

Piše: Lujo Parežanin

FOTO: Platforma Hvar, Facebook

Četiri mjeseca od isteka projekta DKC: Plan K, realiziranog u suradnji Saveza PlatFORma Hvar i partnera, u sklopu kojeg je Hvar dobio društveno-kulturni centar u Fabrici 35, gradske vlasti konačno odlučuju o budućnosti tog ključnog komada nezavisnokulturne infrastrukture na otoku. Naime, pod točkom 7 dnevnog reda sadržanog u pozivu na 46. sjednicu Gradskog vijeća Grada Hvara, koja će se održati u utorak, 11. kolovoza, stoji "Prijedlog Odluke o korištenju dijela nekretnine č. zgr. 10, Z.U. 624, K.O. Hvar". Iza te hermetične birokratske formulacije, čija netransparentnost je naglašena činjenicom da tekstu Poziva na sjednicu nisu priloženi dokumenti o kojima će se na njoj odlučivati, krije se upravo prostor Fabrike, koji je tijekom 18 mjeseci bio neprocjenjivo stanište nezavisne kulture i brojnih organizacija civilnog društva na Hvaru. Zainteresiranoj će javnosti zbog te informacijske škrtosti parametri o kojima se odlučuje – poput trajanja korištenja i drugih ključnih uvjeta – ostati nepoznati sve do eventualnog donošenja Odluke, što pokazuje da gradske vlasti u Hvaru nemaju nikakvog osjećaja za javnu funkciju društveno-kulturnih centara, a time ni za potrebu da se o njihovoj sudbini što otvorenije i participativnije komunicira.

Važnost Fabrike u razgovoru za Kulturpunkt je pojasnila Nena Kolak, bivša voditeljica projekta Plan K, koja je istaknula da je riječ o multifunkcionalanom prostoru nasušno potrebnom šarolikoj nezavisnokulturnoj sceni na Hvaru, čiji dionici imaju različite tipove programskih potreba. Kolak je također napomenula kako je riječ o jedinom tamošnjem prostoru potpuno otvorenom građanima, što se pokazalo posebno važnim tijekom tijekom zimskog perioda, kada je on funkcionirao i kao kinodvorana, i galerija, i predavaona, i infrastruktura za organizacijske aktivnosti poput sastanaka, planiranja i sl. Riječ je, ističe Kolak, o prostoru manjeg kapaciteta u kojem se ne mogu održavati događanja poput koncerata – u tom smislu i on posjeduje svoja ograničenja – no Fabrika je nedvojbeno odgovorila na brojne potrebe hvarskih organizacija i javnosti.

Hoće li i na koji će način hvarske vlasti uvažiti ovu njezinu važnost za sada je nejasno, budući da konkretnijih podataka o namjerama predlagatelja nema. No poznavajući kontekst Hvara i potencijalnu komercijalnu vrijednost prostora smještenog u centru grada, tajnovitost uvrštavanja točke u dnevni red izaziva bojazan da nezavisnu kulturu još jednom čekaju mrvice koje će joj biti oduzete pod pritiskom nadoknade turističkih profita istopljenih u ovogodišnjoj pandemijskoj krizi.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 10.08.2020

VEZANE VIJESTI

Mala tvornica zimskoga života

Razgovarala: Matija Mrakovčić

S Nenom Kolak, voditeljicom projekta DKC: Plan K, razgovaramo o civilnom društvu na Hvaru i prostoru Fabrike 35 koji će postati središte gradskih kulturnih zbivanja.

Pokretač nužne transformacije

Razgovarala: Matija Mrakovčić

O projektu Klaritac kulture SU-OL-TA, koji provode četiri udruge na otoku Šolti te lokalna samouprava, razgovaramo s Paulom Bolfan iz Pokreta otoka.

Kome treba emancipatorno obrazovanje?

Piše: Lujo Parežanin

Iako izostaje podrška lokalnih vlasti, edukacijski program PhD in One Night djeci u Komiži uspijeva ponuditi vrijedne, pedagoški napredne transdisciplinarne radionice.