Najbolje iz Dvorca | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Najbolje iz Dvorca

Nagrade jedanaestog izdanja Tabor film festivala dodijeljene su Augustu Cananiju i Igoru Mirkoviću.

Tabor film festival, "najšarmantniji filmski festival u ovom dijelu Europe", zbog restauratorskih radova na dvorcu Veliki Tabor u Desiniću posljednjih je nekoliko godina bio organiziran na drugim lokacijama. Ove se godine, u svom jedanaestom izdanju, festival kratkometražnog filma vratio u dvorac Veliki Tabor gdje je održan od 13. do 16. lipnja, u organizaciji zabočke udruge Gokul.

Međunarodni žiri u sastavu Heinz Hermanns, Damir Čučić i Andrea Martignoni najboljim je proglasio film Ljubavni odvod (Amores Passageiros) brazilskoga autora Augusta Cananija. Autor najboljeg filma uz trofej Veronikina lubanja, nazvan po staroj lokalnoj legendi, dobio je i novčanu nagradu u iznosu od 1000 eura.

Također, međunarodni je žiri izabrao najbolji animirani (The Pub Josepha Piercea), eksperimentalni (Semalu Jimmyja Hendrickxa) i najbolji igrani film (Mass of men Gabriela Gaucheta), a posebno je pohvalio filmove Tokyo Giants Nicolasa Provosta, Reality 2.0 Victora Orozcoa Ramireza i Planets Igora Imhoffa.

Po izboru domaćeg žirija u sastavu Barbara Vekarić, Morvern Cunningham i Giuliana Sana, najboljim je domaćim filmom proglašena Balavica Igora Mirkovića koja je osvojila trofej Veronikina lubanja i 500 eura, a posebno je od žirija pohvaljen film Mucica Alda Tardozzija. Gledatelji su iz međunarodne i domaće konkurencije odabrali animirani film Bla Martine Meštrović i dodijelili mu Nagradu publike te 250 eura.

TFF je prije punih jedanaest godina pokrenut gotovo gerilski, entuzijazmom nekolicine prijatelja i zaljubljenika u kratkometražne filmove, a tijekom desetljeća razvio se u cijenjenu kulturnu manifestaciju koja na jednom mjestu okuplja recentnu filmsku produkciju iz cijelog svijeta. U tri dana ovogodišnjeg festivala, uz međunarodnu i domaću konkurenciju, Tabor Film Festival predstavio je i četiri gostujuće kinematografije – uz predstavljanje filmova iz Škotske, Turske i Cipra, ovogodišnja je zemlja partner bila Italija. Osim filmskog programa posjetitelji su mogli pratiti predavanja i radionice te glazbeni program s koncertima domaćih i stranih bendova.

Izvor: TFF / Fotografija: Amores Passageiros, Augusto Canani

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 17.06.2013