Najbolje od Alternative film/videa | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Najbolje od Alternative film/videa

Festival Alternative film/video proglasio je pobjednike.

  • A
  • +
  • -

Pobjednici međunarodnog festivala Alternative film/video u Beogradu su filmovi 360 Nadine Poulain, Mučnina Allana Browna, Pain So Light It Appears as Tickle Dalibora Barića i Ray Ban Meltdown Mane Žuđelovića, dok je specijalna nagrada Ivan Kaljević dodijeljena samom festivalu. 

Listu značajnih ostvarenja ovogodišnjeg festivala Alternative film/video, održanog od 7. do 11. prosinca u Domu kulture Studentski grad, napravio je žiri u kojem su sjedili Jean-Gabriel Periot, Jurij Meden  i Stevan Vuković. Prema riječima žirija, filmovi na Listi značajnih ostvarenja "istinski razumiju velike i možda čak neograničene mogućnosti eksperimentalnog filma i ne plaše se istraživati te oslobađajuće potencijale". Žiri je dodijelio specijalnu nagradu Fesitvala samom Festivalu zbog "stvaranja posebne festivalske atmosfere koja je mješavina zabavnih okupljanja i ozbiljnih razmjena, i zbog zaista izvanredne retrospektive i pregleda historijski bitnih ostvarenja".

Festival novog filma i videa u Domu kulture Studentski grad predstavio je četrdesetak filmova u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, uz prateći program i goste iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske i Francuske. Posebno su predstavljeni austrijska filmska avangarda, Filmski autorski studio iz Zagreba, mađarski Studio za eksperimentalni film Béla Balázs, kao i izbor filmova Ivice Matića, povodom knjige koju je o njegovom opusu objavio Amir Muratović. Francuski filmski i video umetnik Jean-Gabriel Periot, član žirija, predstavio je svoje filmove, a Jurij Meden iz Slovenije, programski urednik Slovenske kinoteke, održao je predavanje o slovenskim eksperimentalnim filmovima. Pokojnom  Tomislavu Gotovcu, prijatelju i nagrađivanom sudioniku Festivala, odata je počast izložbom Razgovor o filmu, jedna šetnja Novim Beogradom sa Tomom kojeg je priredila je Dragica Vukadinović, i videoinstalacijom  Bulevar: Sećanje na Toma Gotovca Save Trifkovića. U okviru pratećeg programa, otvorena je izložba svjetlosno-zvučne instalacije Light on Void Ane Knežević.

Izvor: Seecult /Alternative film/video

Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 12.12.2011