Najbolje od dizajna | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Najbolje od dizajna

Proglašenjem najboljih radova otvorena je 11. Međunarodna izložba grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija - Zgraf

Klaus Fromherz i Martin Geel, dizajneri iz Švicarske, za svoje su promotivne plakate Radne potpore osvojili Grand Prix ovogodišnjeg Zgrafa. Dodjelom nagrada najboljim dizajnerskim ostvarenjima, 15. je ožujka u radovima i publikom zakrčenom Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, svečano otvoreno jedanaesto izdanje ove trijenalne izložbe grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija. Klaus Fromher i ilustrator Martin Geel iz studija Peng Peng glavnu nagradu osvojili su za vizualni identitet kampanje za potporu umjetnika u Luzernu.

Uz švicarski dizajnerski dvojac međunarodni ocjenjivački sud, kojeg su činili Niklaus Troxler, Rick Poynor, Barbara deWilde i Boris Ljubičić, dijelili su još dva priznanja. Tako je nagrada Zgraf 1 pripala slovenskom autoru Radovanu Jenku za vizualno oblikovanje Malog festivala kazališta u Dubrovniku, dok je Zgraf 2 pripao hrvatskom dizajneru Ivanu Antunoviću za rad Ljudi koje možda poznaješ, napravljen na ovogodišnju temu trijenala Danas je jučer bila budućnost.

Radu Plaža ruskog autora Yurija Gulitova dodijeljena je Nagrada za iznimna postignuća međunarodnog vijeća udruženja grafičkog dizajna. Nagradu Zgraf welcome za dizajnere do 26 godina osvojili su hrvatski dizajneri Hrvoje Živčić i Dario Dević za seriju plakata Devet modela. U kategoriji tiskanih sredstava počasne diplome dobili su finski autor Kari Piippo za rad U čast Tapani Aartomaa 1934–2009, rumunjska dizajnerica Lavinia Veres za promotivni plakat muzeja Typopassage u Temišvaru, Vanja Cuculić za plakat Gavelline predstave Dundo Maroje te izraelski dizajneri Guy Saggee i Yotam Hadar za kazališni projekt Theaterstunde. Diplome su dobili još američki autori Paula Scher i Andrew Freeman za rad Murali za Queens Metropolitan Campus u kategoriji Signalistika, Ira Payer, Maša Poljanec, Andro Giunio za novi vizualni identitet Tvornice kulture, novozelandska dizajnerica Catherine Griffiths za tipografsko-zvučnu instalaciju AEIOU te brazilski autor Kiko Farkas za omote nekoliko zbirki poezije i uredništvo slovenskog studentskog mjesečnika Tribuna. Nagradu Međunarodnog udruženja likovnih kritičara, koju dodjeljuje žiri imenovan od hrvatske podružnice tog udruženja, osvojili su Juri Armanda i Karl Geisler za tipografsku intervenciju u novoj zgradi hitne pomoći HitnA-Z.

Glavna izložba, koja u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika ostaje otvorena do 5. travnja, obuhvaća recentne radove grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija te odabrane radove napravljene na središnju temu Zgrafa. Kako je kazala izvršna direktorica izložbe Egle Volšten, ovom izložbom pokazuje se kako je dizajn “važan alat za društvene i političke poruke, a ne tek šarmantno sredstvo uvjeravanja”.

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 18.03.2012