Najbolje od domaćeg | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Najbolje od domaćeg

Dodjelom nagrada u Kinu SC, dvadeset i drugo izdanje Dana hrvatskoga filma pokazalo je da nema bojazni za budućnost domaće kinematografije.

  • A
  • +
  • -

Dani hrvatskog filma jedna su od središnjih filmskih manifestacija koja u svom programu okuplja godišnja dostignuća domaće kinematografije. Ovogodišnja manifestacija, 22. po redu, održana je od 15. do 21. travnja u Studentskom centru u Zagrebu, a za posjetitelje je organiziran bogat filmski i popratni program. Održana je radionica eksperimentalnog filma u suradnji s Kinoklubom Zagreb i radionica 16 mm filma Klubvizije SC, prikazani amaterski uratci skaterske tematike te održane promocije dviju knjiga: Glasnogovornici apokalipse Željka Kipkea i Eros na filmu Irene Škorić.

Selekcijska komisija 22. DHF-a u službenu je konkurenciju uvrstila 106 filmskih naslova, a animirani film Bla redateljice Martine Meštrović osvojio je Surogat, Veliku nagradu za najbolji film. Martina Meštrović nagrađena je za "iznimno uspjelu sinergiju režije, priče i crteža u animiranoj filmskoj raščlambi položaja pojedinca te njegova prava na znanje i slobodu unutar krutog društvenog sustava", ističe se u obrazloženju.

Nagrada za najbolju režiju Krsto Papić pripala je igranom filmu Balavica Igora Mirkovića, a isti film dobio je i nagradu za najbolju kameru Radislava Jovanova Gonza. Glumici Maji Posavec dodijeljena je nagrada za najbolje glumačko ostvarenje u igranom filmu Kišobran Jure Pavlovića. Najbolji je scenarij Daine Oniunas Pusić za igrani film Slonovi koji je i režirala.

Tomislav Pavlić nagrađen je za montažu igranog filma Teleport Zovko Predraga Ličine, a skladateljica Tamara Obrovac osvojila je nagradu za glazbu u eksperimentalnom filmu Contrada Matije Debeljuha. Najbolji je debitant Tomislav Jelinčić s dokumentarcem Pun kufer o ljudima koji su ostavili grad kako bi daleko od civilizacije osnovali eko-selo. Najboljim producentom proglašena je zagrebačka Kinorama za produkciju igranog filma Teleport Zovko te animiranog filma Cura koja je voljela bajke.

Ovogodišnji žiri u sastavu Vera Zima, Zdenko Bašić i Filip Šovagović posebna je priznanja dodijelio igranom filmu Arachne Denisa Alentija za specijalne efekte, animiranom Fibonaccijev kruh Danijela Žeželja za visoku estetsku vrijednost, eksperimentalnom More šumi, val se pjeni Natka Stipaničeva za animaciju zvuka i animiranom Najmanji Tomislava Šobana za inovativan pristup filmskim rodovima.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo je nagrade Oktavijan igranom filmu Terarij Hane Jušić, dokumentarnom Teatar Chaplin - Tragikomedija u četiri čina Zorana Kreme, animiranom Finili su Mare bali Natka Stipaničeva te eksperimentalnom Amnezijak na plaži Dalibora Barića.

Popis svih nagrađenih filmova potražite na službenim stranicama festivala.

Izvor: DHF

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 22.04.2013