Najbolje od domaćeg filma | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Najbolje od domaćeg filma

Najavljen je program 22. Dana hrvatskog filma, koji će od 15. do 21. travnja biti održan u Studentskom centru. 

Na konferenciji za novinare organiziranoj 3. travnja u zagrebačkom Studentskom centru, selektori programa i organizatori najavili su program 22. Dana hrvatskog filma. Jedna od središnjih filmskih manifestacija koja u svom programu okuplja godišnja dostignuća domaće kinematografije, ove će godine biti održana od 15. do 12. travnja u Studentskom centru. 

Kako je istaknuto na konferenciji, na natječaj je pristiglo gotovo tri stotine igranih, dokumentarnih, animiranih, eksperimentalnih i namjenskih filmova te glazbenih spotova. Selekcijska komisija 22. DHF-a, u sastavu Irena Paulus, Daniel Kušan i Božidar Trkulja, u službenu je konkurenciju uvrstila 106 filmskih naslova. Tako će se ove godine za titulu najboljeg igranog filma boriti 24 naslova, konkurenciju dokumentarnog filma čini njih 20, dok se u kategoriji animiranog natječe 14 filmova. U konkurenciju za najbolji eksperimentalni film uvršteno je 13 uradaka, za namjenski njih 18, dok se za najbolji glazbeni spot bori 17 radova. Najavljena je i nagrada Salona odbijenih za najbolji prijavljeni film koji nije uvršten u konkurenciji, a o dobitniku će odlučiti redatelj Damir Čučić. Nagrada za životno djelo Oktavijan ove će godine biti dodijeljena redatelju Tomislavu Radiću

"Različiti pristupi, različite estetike, različite razine umješnosti, predanosti i količine sreće, mijenjaju se od filma do filma, od uspjelih do neuspjelih. Tristotinjak ostvarenja, koliko je pristiglo na Dane hrvatskoga filma donijelo je sa sobom nevjerojatnu količinu energije. Hrvatski film je mlad i tvrdoglav ili, ako mjerimo po kalendaru iz vremena Oktavijana Miletića, doživljava svoju drugu mladost i svoju drugu tvrdoglavost", stoji u uvodniku selektora.

Novosti ovogodišnjih Dana su nazivi prestižnih nagrada festivala - Grand Prix festivala od sada nosi ime Surogat, u čast animiranog filma Dušana Vukotića, dok nagrada za najbolju režiju postaje Nagrada Krsto Papić u spomen na nedavno preminulog redatelja i scenarista. 

Uz onaj filmski, najavljen je i bogat popratni program pa će tako u sklopu 22. Dana hrvatskog filma biti održana radionica eksperimentalnog filma u suradnji s Kinoklubom Zagreb i radionica 16 mm filma Klubvizije SC. U programu Skate pool kino prikazivat će se amaterski uradci skaterske tematike, dok Klubvizija poziva na premijeru eksperimentalnog filma Planeti. Također, zakazane su i promocije dviju knjiga: Glasnogovornici apokalipse Željka Kipkea te Eros na filmu Irene Škorić. U glazbenom dijelu programa nastupit će Stampedo, D Elvis, Tom & the Twisters i Concrete Worms.

Program festivala je besplatan, a raspored projekcija možete provjeriti na službenim stranicama

KP / DHF

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 03.04.2013