Najbolji autori D-sajma | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Najbolji autori D-sajma

Dodjelom nagrada najboljim autorima u sklopu D-sajma kulminiralo je ovogodišnje izdanje Dana D.

"Dan D 2012 proizišao je iz jednodnevnog događanja i ove godine se proširio na trodnevni festival. Realizacija ovako zahtjevnog projekta iziskuje naporan rad, energiju i puno entuzijazma. Kada vidite ovako pozitivnu povratnu reakciju posjetitelja koji dolaze i podržavaju festival, onda shvatite da uloženi trud ima smisla. Radovi na D-sajmu ove su godine bili vrlo kvalitetni i  sretni smo da se Dan D profilirao kao projekt sa svrhom predstavljanja novih imena i izvrsnih novih projekata", izjavila je Ira Payer, predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva.

Potom su nakon cjelodnevnog programa, radionica, niza predavanja i redovnog izložbenog dijela Dana D, dodijeljene nagrade najboljim radovima u sklopu središnje izložbe festivala, D-sajma. 

Međunarodni žiri sastojao se od makedonskog kulturnog menadžera i direktora organizacije Public Room Aleksandra Velinovskog, nizozemske kustosice Anne van der Zwaag, direktorice festivala Mikser Maje Lalić i svestranog dizajnera Maura Massarotta

Spomenuti žiri najboljim je radovima poglasio one u realizaciji autorskog dvojca Lisnati odred kojeg čine Marina Andrijašević i Maja Subotić, autora Tvrtka Bojića te dvojca mkf&at kojeg čine Marino Krstačić-Furić i Ana Tomić

"Lisnati odred kreirao je sjajan produkt i odradio profesionalnu prezentaciju. Očito je da je jako razrađen pristup predstavljanju produkta. Mišljenja smo da ovaj proizvod ima snažan komercijalni potencijal. Tvrtko Bojić nagrađen je za dizajn multifunkcionalnog stolića, jer smatramo da je produkt i dizajn istog sjajno razrađen. Istodobno proizvod je pristupačan, što je sveukupno veliko dostignuće i vrlo originalan rad. Koncept dvojca mkf&at je eksperimentalan i kreće se van ustaljenih okvira, prelazeći sigurnosnu granicu. Autori nisu radili dvodimenzionalno, već trodimenzionalno, a rezultat je iznimno dobar rad", objasnila je Anne van der Zwaag. 

Pored spomenutih, žiri je odabrao još dva rada: posebnim priznanjima nagrađeni su autori Damir Prizmić te Petra Križan

Izvor: Dan D / Na fotografiji: Lisnati odred

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 18.06.2012