Najbolji europski znanstvenofantastični časopis | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Najbolji europski znanstvenofantastični časopis

Na upravo završenom Euroconu – europskoj konvenciji znanstvene fantastike – književni časopis za znanstvenu fantastiku Ubiq dobio je Nagradu Europskog društva za znanstvenu fa

  • A
  • +
  • -
Nagradu za najbolji europski SF časopis Ubiq je dobio ex aequo s ruskim web-portalom Laboratorij fantastike, a nominirani su bili Jules Verne-Magasinet (Švedska), Pevnost (Češka), Galaxies (Francuska), RBZh Azimut (Ukrajina), SFportal Sci-Fi Magazine (Mađarska) i Helion (Rumunjska).

Ovu najvišu europsku nagradu ove su godine u kategoriji fanovskih aktivnosti ("Spirit of Dedication") dobili i Parsek, fanzin društva za znanstvenu fantastiku SFera, kao najbolji europski fanzin, te Ivan Mavrović u kategoriji mladih umjetnika.

Ovo je velik povratak Hrvatske na profesionalnu europsku SF scenu – ESFS Award nije pripala nikome iz Hrvatske od kraja 1980-ih, kada je za ovu nagradu dobio Igor Kordej, a dvaput ju je za najbolji europski SF časopis dobio legendarni Sirius. Iduće godine, Eurocon se održava u Zagrebu, u terminu i prostoru nacionalne konvencije SFeraKon.

Časopis Ubiq izlazi u izdanju nakladničke kuće Mentor iz Zagreba, specijalizirane za tisak domaćih stripova i fantastike, u vlasništvu spisateljice i prevoditeljice Tatjane Jambrišak, a iza čijih mnogih izdanja kao urednik stoji pisac, crtač i scenarist stripova Darko Macan. Dvojica glavnih urednika Ubiqa su Tomislav Šakić i Aleksandar Žiljak, a u savjetu časopisa i radu uredništva pripomažu mnogi pregaoci i ljubitelji fantastične proze – Zoran Kravar, Darko Suvin, Davor Šišović, Boris Švel, Zoran Roško, Nikica Gilić, Tomislav Brlek, Mihaela Marija Perković i Igor Marković.

Tomislav Šakić, osim kritikom znanstvene fantastike, bavi se i filmologijom; urednik je u časopisu Hrvatski filmski ljetopis te član uredništva Hrvatske književne enciklopedije LZ Miroslav Krleža. Aleksandar Žiljak je pisac znanstvene fantastike i fantasyja, ilustrator, član ULUPUH-a i Hrvatskog društva pisaca. Preveden na niz stranih jezika, 2009. je njegova novela uvrštena u The Apex Book of World SF. Zajedno su uredili i antologiju hrvatske znanstvenofantastične novele 1976-2006., Ad Astra.

"U Ubiqu smo počašćeni Nagradom Europskog društva za znanstvenu fantastiku (ESFS) jer je shvaćamo i kao dvostruko priznanje i kao poticaj (a i kao potpuno iznenađenje). S jedne strane, to priznanje znači da je Ubiq časopis na razini europskih časopisa za taj književni žanr, a s druge strane shvaćamo ga kao priznanje da u hrvatskim uvjetima radimo najbolje što možemo. Ubiq izlazi iz čistog voluntarizma, katkad i hobija, i kao čin prkosa – prije svega, cijela financijska kostrukcija sastoji nam se od potpore Ministarstva kulture i Ureda za kulturu grada Zagreba (oba preko natječaja za časopise u kulturi), i tim sredstvima pokrivamo tehničke troškove i tisak. Usto, za razliku od većine ostalih časopisa u žanru, pa i ostalih u konkurenciji za nagradu, mi smo primarno književni časopis, a ne magazin, izlazimo tiskom a ne online, i objavljujemo samo domaću prozu, ne i prijevode. Distribucije jedva da ima, a svi autori pišu žanru za ljubav, i radi pisanja samog, bez honorara. Tako da je ova nagrada prije svega poticaj svim hrvatskim piscima fantastične književnosti koji su okupljeni oko našeg časopisa – ovo nam je, usprkos krizi, prijelomna godina jer su naše novele dobile obje glavne kategorije nacionalne nagrade SFERA, i priču i novelu, a sada kao šlag dolazi europska znanstvenofantastična nagrada. Još je veće zadovoljstvo vidjeti imena dosadašnjih dobitnika, ovogodišnjih nominiranih, a napose spoznaja da je 1980-ih tu nagradu dvaput dobio naš magazin Sirius, koji je spram Ubiqovih 300 primjeraka (kojih dobar dio podijelimo) imao vrtoglave naklade i izlazio na kioscima. Ubiq će, nadamo se uz dosadašnje javne poticaje u sektoru za kulturu, nastaviti jednako raditi na promociji domaće fantastične proze, a za iduću godinu, povodom Eurocona u Zagrebu, nadamo se tiskati poseban broj posvećen prezentaciji europske suvremene fantastične proze", izjavio je Šakić komentirajući nagradu.
Izvor: SFera
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 21.06.2011