Najoptimističniji aspekt ženske tjelesnosti | kulturpunkt

Najave Radionica

<

Najoptimističniji aspekt ženske tjelesnosti

Udruga Domino organizira dvodnevnu edukaciju posvećenu klitorisu u sklopu koje će se izrađivati 3D printani modeli ovog moćnog organa.

14.12.2018 - 15.12.2018 , Zagreb - Showroom, Galerija Nova

Foto: Oddile Fillod

Udruga Domino organizira dvodnevnu edukaciju posvećenu klitorisu. Uz edukaciju iz anatomije o ovom moćnom organu, polaznice i polaznici izrađivat će i vlastite 3D printane modele klitorisa.

Klitoris je najoptimističniji aspekt ženske tjelesnosti, kao jedini organ čija je funkcija isključivo zadovoljstvo. Međutim, povijest bavljenja klitorisom obilježena je cenzurom i dezinformiranjem. Dijelovi klitorisa detaljno su opisani još krajem 19. stoljeća, no ta otkrića većinom nisu utjecala na sadržaje medicinskih udžbenika. Ikonografija vezana uz žensku anatomiju najčešće je još uvijek reducirana na prikaz reproduktivnih elemenata. Tek početkom ovog stoljeća, uz pomoć tehnologije, ostvaruje se začetak javne vidljivosti potpune anatomije klitorisa, a ne samo njegovog vanjskog dijela.

Prije nešto više od desetak godina, otkako je nekoliko medicinskih istraživača koristilo nove tehnologije snimanja, internetom počinju cirkulirati ilustracije nastale na osnovu sonograma, uz zapanjenu konstataciju da je klitoris očito znatno veći od onog gumbića kojeg neki teže nalaze. Francuska sociologinja Odile Fillod pokrenula je 2016. projekt 3D printanog modela klitorisa za edukativnu stranicu Matilda. Fotografija modela (kojeg koristimo i na ovoj edukaciji) ostvaruje određenu medijsku vidljivost prvo među specijaliziranim medijima za 3D printanje, a potom i srednjestrujaškim medijima diljem svijeta. Kombinacijom medijskog viralnog buzza te interesa spram još relativno nove tehnologije 3D printanja, anatomija klitorisa tako postaje zanimljivijom informacijom no ikad prije.

Na radionici će polaznice i polaznici saznati više o anatomiji klitorisa i povijesti klitorisa u medicini. Anatomski dio vodi ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić, a praktični rad s 3D printerima tijekom kojeg će svi imati priliku izraditi vlastiti model klitorisa u prirodnoj veličini vodi Lovro Dujnić.

Predavanje o anatomiji klitorisa gospođe Grujić te uvod u tehnologiju 3D printanja gospodina Dujnića održavaju se u petak, 14. prosinca od 18 do 20 sati u galeriji Showroom (Teslina 7), a svi koji prođu anatomski dio klitaonice će dobiti termin u subotu, 15. prosinca u trajanju od 90 minuta za pohađanje praktičnog dijela edukacijskog programa u prostorijama udruge Domino (Petrinjska 38) nakon čega će u ruci držati svoj model klitača. 

Prijave za radionicu mogu slati na mail do 11. prosinca 2018.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 11.12.2018