Najpoznatiji od nepoznatih redatelja | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Najpoznatiji od nepoznatih redatelja

Uz bogatu ostavštinu filmskoj umjetnosti, Chris Marker napustio je svijet na svoj 91. rođendan, 29. srpnja 2012.

Podatci o ranoj fazi života Chrisa Markera, redatelja, pisca, ilustratora, prevoditelja, fotografa, filozofa, esejista, kritičara, pjesnika, videografa, novinara, multimedijalnog umjetnika, dizajnera i svjetskog putnika, rijetki su i često proturječni, dok se datacije njegovih radova učestalo razlikuju u izvorima. Za svog života, kojeg je napustio na svoj 91. rođendan, 29. srpnja 2012, rijetko je davao intervjue, a još je rjeđe dopuštao da ga se fotografira. Umjesto svojim fotografijama, na upite je odgovarao fotografijama mačke, omiljene mu životinje. 

Smatra ga se ocem filmskog eseja, forme koja povezuje dokumentarno s osobnim promišljanjima, istražujući subjektivitet sinematske perspektive. Iako će ovom žanru prethoditi djela Luisa Buñuela (Las Hurdes, 1933), Alaina Resnaisa i Georgesa Mélièsa, Markerovu poziciju u kontekstu razvoja forme označuje film Lettre de Sibérie (1957) u kojem će jasno izraziti jedinstven narativni stil. Remekdjelo znanstvene fantastike La Jetée (1962) učinit će ga temeljem filmske povijesti. Ovaj dvadesetosmominutni eksperiment jedan je od najneobičnijih filmova ikada snimljenih - gotovo u potpunosti sačinjen od crno-bijelih fotografija, film uz pomoć zvučnih efekata i naracije gradi priču koja će kasnije postati inspiracijom Terryju Gilliamu za film 12 majmuna (1995). Među ostale ključne radove Markerova opusa spadaju Le Tombeau d'Alexandre, portret lika i vremena zaboravljenog sovjetskog redatelja Alexandra Medvedkina, zatim Une journee d'Andrei Arsenevitch, video profil još jednog ruskog filmskog redatelja - Andreija Tarkovskog, zatim Le Joli mai te Le Fond de l'air est rouge (1977-1993), u kojem prati uspon i pad ljevice tijekom ’60-ih i ’70-ih. 

Pripadao je francuskom Novom valu, pokretu u francuskoj kinematografiji s kraja '50-ih, među kojima su François Truffaut, Jean-Luc Godard, Jacques Rivette, Claude Chabrol, Éric Rohmer, Agnès Varda, Jean Rouch i Alain Resnais. Resnais će Markera opisati kao fascinantnu osobnost, "jedinstvenu u svijetu. Ne poznajem nikoga tko bi mogao istodobno imati takav osjećaj za suvremene političke probleme, takav osjećaj za lijepo, takvu vrstu divljenja za kulturu i umjetnost, takav duh; i koji uspijeva, radeći film, ne odvajati se od nijednog svog nagnuća".   

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 31.07.2012