Nakon medija, napad na civilno društvo | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Nakon medija, napad na civilno društvo

Prema Uredbi o raspodjeli prihoda od igara na sreću za 2016. sredstva za Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva smanjena su 70% što znači dodatno ugrožavanje ugroženih skupina.

Piše: Antonija Letinić

Mirela Travar, Savjet za razvoj civilnog društva

  • A
  • +
  • -

U utorak, 5. travnja u 11 sati pred Vladom RH press konferenciju su sazvali savezi udruga povodom uznemirujuće najave drastičnog rezanja sredstava Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva. Novinarima su se obratili Mirela Travar ispred Savjeta za razvoj civilnog društva, Vojin Perić ispred Hrvatskog saveza slijepih, Đordana Barbarić iz splitske udruge MoST, Karlo Kralj, predsjednik Mreže mladih Hrvatske, Dražen Šimleša ispred Zelena mreža aktivističkih grupa i Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije

Ministarstvo financija je za sljedeću sjednicu Vlade RH, u srijedu 6. travnja, predložilo Uredbu o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu. Prema informacijama do kojih je došla okupljena inicijativa, prijedlog nove Uredbe sadrži višestruko smanjenje financijskih sredstava koja Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva donira programima i projektima udruga angažiranim na problemima mladih, potrebama osoba s invaliditetom, pomoći beskućnicima, programima za najsiromašnije i zaštiti prava na zdrav okoliš ugroženih skupina. 

Podsjetimo, ovakvom uredbom se već 12 godina, svake godine, detaljno raspodjeljuju prihodi od igara na sreću za različite javne institucije koje doniraju sredstva za humanitarne, sportske, kulturne i druge djelatnosti što je definirano Zakonom o igrama na sreću, a u procesu donošenja uredbe aktivno sudjeluje i Savjet za razvoj civilnog društva, no ove godine ta procedura nije ispoštovana.   

Predlaganje ovakve Uredbe okupljena inicijativa smatra apsolutno neprihvatljivim i zbog nepoštivanja propisane demokratske procedure i zbog toga jer bi se njenim mogućim usvajanjem zaustavili programi koji su namijenjeni najslabijim članovima društva. Iz inicijative još napominju i kako je u nedavno usvojenom državnom proračunu, na stavci u kojoj se nalaze sredstva Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva bio je predviđen blagi porast u 2016. godini od 5%. No unatoč tome, prijedlog Uredbe koji će se sutra naći na sjednici Vlade predviđa nevjerojatan pad od čak 70%.

Iz inicijative napominju kako mogu samo nagađati o političkim motivima koji su doveli do ovako nagle promjene, no smatraju da je apsolutno neprihvatljivo i neodgovorno da se samo dva tjedna nakon usvajanja državnog proračuna Vladinom uredbom događa ovakva promjena, čime je izigrana saborska i javna rasprava koja je prethodila usvajanju državnog proračuna. Mirela Travar ispred Savjeta za razvoj civilnog društva istaknula je kako demokratska procedura nije poštovana i zbog činjenice da Uredba prvi put nije išla na to Vladino tijelo u kojem ravnopravno sudjeluju predstavnici države i udruga civilnog društva, a služi upravo za ovakve odluke. "Ovakvom su procedurom prekršeni i hrvatski propisi poput Zakona o pravu na pristup informacijama (članak 11., stavak 1.) te EU standardi o savjetovanju sa zainteresiranom javnošću i civilnim društvom." napomenula je Travar. 

U proračunu postoje i druge stavke iz kojih se financiraju programi za društveno ranjive skupine, no sredstva koja donira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva financiraju infrastrukturu koja omogućuje programe direktne pomoći društveno ranjivim skupinama od prijevoza, pravne pomoći, pomoći u kućanstvu itd. pa ukidanje tih sredstava posredno znači i ukidanje tih programa. Primjer takve infrastrukture je udruga MoST iz Splita koja sredstvima Nacionalne zaklade provodi program za mlade s problemima u ponašanju i koji izlaze iz sustava alternativne skrbi te programe suzbijanja siromaštva i beskućništva. Hrvatski savez slijepih okuplja udruge koje iz sredstava Nacionalne zaklade financiraju infrastrukturu za programe rehabilitacije slijepih osoba jer ne postoji centar za rehabilitaciju. Savez udruga za autizam Hrvatske iz sredstava Nacionalne zaklade financira infrastrukturu za edukaciju roditelja djece s autizmom. Zelena akcija iz sredstava Nacionalne zaklade financira centar za pravnu pomoć koja se pruža svim građanima kojima su prekršena ekološka prava i zbog toga narušeno zdravlje. 

Osim izravne pomoći organizacijama civilnog društva u radu s ranjivim društvenim skupinama, zaklada potiče i programe razvoja alternativnih i održivih te uključivih modela socijalnog i ekonomskog razvoja poput socijanog poduzetništva, održivog razvoja, etičnog financiranja koji su usmjereni na inkluzivne i participativne modele razvoja društva. 

Nakon što su zaprimili informaciju da će prijedlog Uredbe s ovakvim sadržajem ići na sljedeću sjednicu Vlade, poziv za sastanak uputili su potpredsjedniku Vlade RH za društvene djelatnosti, Boži Petrovu, no do održavanja press konferencije nije stigla nikakva povratna informacija. 

Na samom kraju, okupljeni su iznijeli zahtijev prema Vlade RH da povuče Prijedlog Uredbe s dnevnog reda sljedeće sjednice Vlade te da se Prijedlog uputi na Savjet za razvoj civilnog društva Vlade RH i ispoštuje demokratsku proceduru.

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 05.04.2016

VEZANE VIJESTI

Politike bez programa

Piše: Antonija Letinić
Nakon neuspješnog sastanka Saborskog odbora za kulturu, održana je sjednica Odbora za medije na istu temu - odluku ministra o razrješenju članova Povjerenstva za neprofitne medije.

Kad voda dođe do grla - najlakše je uzeti sirotinji

Piše: Matija Mrakovčić
Probleme hrvatske fiskalne politike predstavili su ekonomisti Hrvoje Šimović, Velibor Mačkić i Valentina Vučković, a Platforma 112 najveće izvore zabrinutosti u novom prijedlogu proračuna.

Pogled u bolje sutra

Piše: Vatroslav Miloš
Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva otvorila je nove načine podrške za organizacije udružene u otvorene platforme.