Nakon socijalizma | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Nakon socijalizma

U Puli je predstavljen zbornik radova Socijalizam na klupi koji se osvrće na ekonomske, kulturološke te ideološke momente socijalističke Jugoslavije.

Pripremio: Tomislav Žilić

FOTO: Kamren B., Steps to Nowhere

  • A
  • +
  • -

U subotu 7. prosinca u Puli održana je međunarodna konferencija Socijalizam na klupi na kojoj je sudjelovalo 90 znanstvenika mlađe generacije iz Hrvatske i inozemstva. U sklopu tog skupa ujedno je u Crvenom salonu pulskog Doma branitelja održano i predstavljanje zbornika radova Socijalizam na klupi: jugoslavensko društvo očima nove postjugoslavenske humanistike, kako piše Glas Istre.

Sadržaj zbornika, s 11 izabranih radova na 357 stranica, predstavila je urednica Lada Duraković. Tako Ivana Dobrivojević piše o ekonomskoj politici Partije od 1945. do 1955. godine; Tvrtko Jakovina o odnosima Jugoslavije i njenih balkanskih susjeda tijekom 70-ih i 80-ih godina; Igor Duda o izgrađivanju pionirske tradicije u Hrvatskoj 50-ih godina; Andrea Matošević o pokretu za radno natjecanje i herojizam te Aliji Sirotanoviću kao njegovu najpoznatijem protagonistu; Nebojša Jovanović o seksologiji, muškoj homoseksualnosti i filmu u Jugoslaviji; Ana Kladnik o novim gradovima u socijalističkoj Jugoslaviji (Nova Gorica, Velenje); Radina Vučetić o partizanskom vesternu i stripu u socijalističkoj Jugoslaviji; Boris Koroman o predodžbi socijalističke prošlosti u suvremenim hrvatskim romanima o tranziciji, a slovenski autor Martin Pogačar o pojavi prvih računala u socijalizmu, Commodore 64 i ZX Spectrum. 

Zbornik sadrži i rad Maše Kolanović o predodžbi Amerike u stihovima dekadentnog socijalizma: Goodbye, Amerika Bijelog dugmeta, Azrina Pit i to je Amerika, A gde je Amerika VIS Idola, zbirka pjesama Dubravke Oraić Tolić Urlik Amerike, pjesma Amerika Borisa Marune te druge.

Konferencija i predstavljanje knjige bili su u organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS). Izdavači ove knjige su izdavačka kuća Srednja Europa, Pulsko sveučilište i Sa(n)jam knjige. Grafički ju je oblikovao Mauricio Ferlin, a uredili su je docenti pulskog sveučilišta Lada Duraković i Andrea Matošević.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 10.12.2013