Napad "konova" | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Napad "konova"

Ovogodišnji Eurocon u Zagreb dovodi Tima Powersa, Charlesa Strossa i druge europske fantastičare.

  • A
  • +
  • -

Domaće ljubitelje znanstvene fantastike i fantasyja pretprošle je godine razveselila vijest da će se godišnja znanstveno-fantastična konvencija Eurocon 2012. održati u Zagrebu. U isto vrijeme, od 26. do 29. travnja, održat će se i 34. Sferakon, a dvije će se konvencije održati pod zajeničkim nazivom Kontakt, koji, kako kažu organizatori, simbolizira približavanje hrvatskog i europskog "fandoma".

"Ljubitelji fantastične književnosti na ovogodišnjem će Kontaktu imati popunjen raspored. Lista počasnih gostiju je impresivna. Dolazi Tim Powers, autor Nepoznatih plima, romana na kojem je temeljen četvrti nastavak Pirata s Kariba i jedan od začetnika 'steampunka'. Moći ćete upoznati i istaknutog britanskog pisca SF-a Charlesa Strossa, kao i Dimitryja Glukhovskog, mladog Rusa kojeg je proslavio roman o postapokaliptičnom ruskom metrou kojeg smo predstavili ovdje. U skupini počasnih gostiju domaće boje brani Darko Macan, svima znan autor proze i stripova", piše Srđan Laterza na Booksi.

Na Kontakt stižu brojni europski pisci pa će tako biti predstavljena fantastična književnost Rumunjske, Austrije, Njemačke, Poljske. Od predavanja se svakako ističe ono o Joanni Ross, legendi feminističkog SF-a, a koje će održati Milena Benini.

Darko Suvin, Moebius, vampiri u književnosti, besplatna književnost na internetu bit će samo neke od tema panela, a osim festivalskih zbirki predstavit će se i hrvatski prijevod zbirke priča počasnog gosta Charlieja Strossa.

Više o informacija o Kontaktu potražite ovdje.

Izvor: Booksa

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 10.04.2012

VEZANE VIJESTI

Vrhovi europske fantastike

Rumunjski fandom nominirao je internetsku stranicu društva SFera u kategoriji za najbolji projekt na webu za nagradu Europskog društva za znanstvenu fantastiku.

U čast velikana

Iz tiska je izašao novi svezak časopisa Književna republika (10-12/2011.). Temati ovog trobroja posvećeni su Krunoslavu Pranjiću i Darku Suvinu.

Vrhovi domaće SF produkcije

Objavljeni su ovogodišnji dobitnici nagrade SFERA, jedine nacionalne nagrade za najbolja znanstvenofantastična djela.