Napad na nezavisnu kulturu | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Napad na nezavisnu kulturu

Udruge, kolektivi i pojedinci okupljeni oko Autonomnog kulturnog centra Medika smatraju da se nalaze na udaru Grada. 

Nakon što je 2. svibnja na adresu AKC Medike došla obavijest Gradskog ureda za imovinsko pravne poslove i imovinu grada o trostrukom povećanju najma prostora, udruge, kolektivi i pojedinci koji djeluju u ovom prostoru, osjećaju se izravno napadnutim. Naime, najnovijim odlukama gradskog ureda za imovinu, AKC Medika je preko noći postala dužna 35 tisuća kuna. U medijskoj izjavi povodom poskupljenja gradskih najamnina, istaknuli su ne namjeravaju plaćati "razliku uzrokovanu nečijom nesposobnosti da razlikuje komercijalne od nekomercijalnih prostora".

Iz AKC Medike upozoravaju na cijeli niz odluka gradskih tijela, kojem su značajno ograničene mogućnosti napretka nezavisne kulturne scene u Zagrebu (sjetimo se samo Programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba) te ovaj slučaj povećanja najamnina vide kao novu taktiku udara na neprofitni sektor. "Ovakvim vođenjem gradske kulturne politike dovodi se u pitanje opstanak ovakve vrste kulturnog stvaralaštva koje ja vrlo značajno za grad Zagreb ukoliko grad želi pratiti europske trendove. S obzirom da se unutar AKC Medike organizira dobar dio alternativnog i nezavisnog kulturnog programa grada Zagreba, smatramo da je plaćanje tolikog iznosa najma neosnovano jer program koji mi osmišljavamo i stvaramo neprofitnog je karaktera, a u isto vrijeme izuzetno kvalitetan i originalan. Povećavanjem najamnine, time i mjesečnih izdataka, vrši se pritisak na promjenu čitave strukture korisnika i korisnica i njihovog programa", stoji u izjavi korisnika prostora AKC Medike koji smatraju da ih ovim odlukama Grad Zagreb prisiljava na komercijalizaciju i gubljenje umjetničkog integriteta u službi profita.

Udruge, nezavisni kolektivi, umjetničke organizacije, nezavisni umjetnici, aktivisti i organizatori raznih kulturnih program u četiri su godine djelovanja AKC Medika uredili derutne prostore stare tvornice lijekova i prilagodili ih za javnu upotrebu. "Prostor koji je zatečen bio je u iznimno  derutnom stanju te je obnovljen osobnim sredstvima koja prelaze sumu od sto tisuća kuna, bez imalo finacijske pomoći od strane Grada te uz puno entuzijazma i volonterskog rada svih korisnika i korisnica". Uz podatak da ovaj prostor autonomnog kulturnog centra dnevno koristi više od sto članova dvadesetetak organizacija i nezavisnih kolektiva za koje nije izgledno da bi svoje djelovanje mogli ostvariti igdje drugdje u Zagrebu, o važnosti Medike govore i brojke o posjećenosti programa koje iznose nekoliko tisuća posjetitelja mjesečno. Medika je mjesto na kojem se redovito održavaju brojni kulturno-edukativni programi, osmišljeni van profitne logike i s idejom o općem dobru, autonomnosti, solidarnosti i aktivnom promišljanju modela kreativnog društvenog djelovanja. S pravom se postavlja pitanje zbog čega se Gradu Zagrebu  isplati ugasiti ovakvo mjesto? 

Podsjetimo, u AKC Medika djeluje Galerija Jogurt, Dvorana za izvedbene umjetnosti, Klub Attack, Galerija Siva, Chakka’s Room, Infoshop Pippilotta, Hacklab01, Filmski studio Medika, dvije prostorije za vježbanje bendova, mala sportska dvorana, Pride House te udruge i grupe Autonomni kulturni centar, Atelier Monika, Projekt Antibiotik, Triko cirkus teatar, Cirkorama, Razbibriga, Ovo ono, Otompotom, Zagreb pride, Grey Room, Infaustum, Atelier Bezum i Atelier Focus Group. Prosvjed protiv povećanja najamnina zakazan je za 19. svibnja u 13 sati na Cvjetnom trgu. 

KP / AKC Medika

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 11.05.2012