Napeti odnos umjetnosti, kulture i države | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Napeti odnos umjetnosti, kulture i države

Izložba U potrazi za dobrom vladavinom prvo je veće zagrebačko predstavljanje društveno-politički aktualnog i angažiranog rada umjetnika Marija Matokovića.

15.06.2018 - 14.07.2018 , Velika Gorica - Galerija Galženica
  • A
  • +
  • -

Među hrvatskim suvremenim umjetnicima Mario Matoković se, uz nekolicinu drugih, ponajviše ističe spremnošću da jezikom umjetnosti komentira i kritizira dnevno-političke događaje. Za razliku od modernističkog umjetničkog nasljeđa, koje više voli sublimaciju i distancu od aktualnosti i angažmana, Matoković na društvo oko sebe reagira gotovo impulzivno. Kako je rođen i živi u Osijeku, najveći dio njegovog rada posvećen je zbivanjima u rodnom gradu i Slavoniji, iako svaki problem - deindustrijalizacija i dezurbanizacija Osijeka, slabljenje agrarne proizvodnje, iseljavanje stanovništva itd. - može predstavljati i hrvatsko društvo u cijelosti.

Bez obzira na prirodu društvenog problema, Matoković mu prilazi zaokupljen idejama solidarnosti i zajednice, ukazujući ili na njihov nestanak ili na njihovo krivo shvaćanje. Matokovićev rad također podsjeća na napeti odnos između umjetnosti, kulture i države, koji nije svojstven samo Hrvatskoj, nego i drugim zemljama Istočne Europe. Je li umjetnost izgubila svoje društveno poslanje? Koja je njezina uloga u globalizacijskim procesima? Na temelju kojih kriterija danas procjenjujemo vrijednost umjetničkih djela i institucija u društvu čija je kulturna proizvodnja gotovo potpuno određena državnim potporama itd.?

Izložba pod nazivom U potrazi za dobrom vladavinom donosi šest Matokovićevih radova (nastalih u razdoblju od 2011. do 2018. godine) i kao takva bit će prvo veće predstavljanje ovog umjetnika u zagrebačkoj regiji.

Izložba je otvorena do 14. srpnja.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 11.06.2018