Narod bez vlade | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Narod bez vlade

U okviru projekta Besplatne elektroničke knjige izašao je novi besplatni naslov, knjiga Harolda Barclaya.

  • A
  • +
  • -

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige novi besplatni naslov. Narod bez vlade: antropologija anarhizma (People without Government: An Anthropology of Anarchy) Harolda Barclaya objavljen je u suradnji sa zagrebačkim DAF-om, a prijevod knjige potpisuje Vesna Horvat. Jedan je od doprinosa Barclayeve antropologije u tome što otkriva beskrajno mnoštvo društvenih struktura koje su uspješna alternativa vlasti u obliku vlade i države. Općenito se tvrdi da su anarhična društva prikazana u ovoj knjizi zapravo sva opsegom mala društva u kojima su društveni odnosi izravni, neposredni, pa su stoga nevažna za moderno, gusto naseljeno, industrijsko društvo. Barclay to opovrgava na dva načina. Ne postoji empirijski dokaz da alternativa državi i vladi ne može uspjeti u modernom društvu jer bi država nastojala spriječiti takav dokaz, kao što je bio slučaj u Španjolskoj tijekom revolucije i građanskoga rata između 1936. i 1939. godine. Drugo, dio problema modernoga života jest u samoj činjenici iznimno zgusnutoga, industrijskoga ustroja i nestanka tih izravnih odnosa članova društva. Sloboda i alternativa državi i dominaciji zahtijevaju decentralizaciju i prevlast susjedstava i lokalnih skupina. Istodobno, decentralizirana društva mogu također biti autokratska pa autor preporuča budnost pri otporu sklonostima prema dominaciji.

Harold Barclay doktorirao je na sveučilištu Cornell 1961. godine, a od 1966. do 1988. predavao je antropologiju na raznim sveučilištima u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Anarhizam je stalan referentni okvir njegovih antropoloških istraživanja, među kojima se ističu knjige Kultura i anarhizam (Culture and Anarchism) i Država (The State), koje je objavila londonska izdavačka kuća Freedom Press.

Usporedo s izlaskom nove knjige DPKM-a, u petak, 1. veljače, na knjižaru Freedom Press bačena je zapaljiva naprava koja je izazvala požar pritom uništivši računalo, drugu opremu te velik broj knjiga i ostalog materijala. Nakon što je Freedom Press izvijestio da veće štete na zgradi nema te da nije bilo ozljeđenih, organizirana je zajednička akcija čišćenja, na koju su pozvali sve koji žele pomoći. Istovremeno, mnogi distributeri, izdavači, dućani s pločama i srodna mjesta ponudila su svoju pomoć u obnavljanju knjižare i njenom ponovnom pokretanju. Freedom Press jedna je od najstarijih izdavačkih kuća u svijetu, a svakako je najstarija anarhistička knjižara, koja u istom prostoru djeluje još od 1886. godine.

KP / dpkm / ispodpločnika.net

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 04.02.2013