Naša draga Marica | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Naša draga Marica

U sklopu otvorenja ovogodišnjeg izdanja "Laboratorija za oživljavanje" u prostoru Ateliera Kožarić MSU-a, Kristina Leko predstavit će video rad i intervenciju u prostoru.

06.12.2014 - 25.01.2015 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

U mnoštvu umjetnina koje se nalaze u atelijeru Ivana Kožarića portret je jedan je od najmnogobrojnijih motiva ne samo u skulpturi, nego i na crtežima. Umjetnik ih uglavnom naziva Glave. Među njima je poneko poznato lice književnika, boksača, pop pjevača, umjetnika, arhitekta pa i političara. No, tu je isto tako i mnogo anonimnih lica seljaka, radnika, poznanika  i slučajnih prolaznika. Jedan crtež koji prikazuje staricu sa sela Kožarić je naslovio Naša draga Marica.  

U sklopu programa "Laboratorij za oživljavanje" umjetnica Kristina Leko krenula je tragom Marice, mljekarice koja je Kožariću godinama na vrata stana donosila sir i vrhnje. Ivan Kožarić, zajedno sa suprugom, rado je Maricu i njezinu obitelj posjećivao vikendima, pješačeći putem koji je do njezina imanja u Gornjoj Bistri vodio preko Sljemena. Rezultat je video instalacija koja obuhvaća i re-aranžman dijela fundusa Atelijea Kožarić. Kristina Leko interpretirat će Kožarićev opus na vlastiti način, postavljajući tzv. male ljude u njegov centar. Njihovi portreti, kao i crteži s prizorima iz seoskog života naći će se, privremeno, u jednoj novoj konstelaciji. 

Naime, Leko polazi od činjenice da za većinu Kožarićevih portreta ne znamo tko su, odnosno od teze da su tzv. obični mali ljudi nerijetko dominantna Kožarićeva fascinacija i referentno polje. Na otvorenju će biti prisutni članovi obitelji "naše drage Marice", gospođe Marije Škrlin-Batina

Video rad Naša draga Marica/Rezanje Sljemena REVISITED i privremene intervencije u prostoru Atelijera Kožarić bit će predstavljeni na rođendan muzeja, 6. prosinca, u 12 sati. Moći će se razgledati do 25. siječnja 2015.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 26.11.2014