Naselje specifične javne namjene i arhitekture | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Naselje specifične javne namjene i arhitekture

Grad mladih Granešina: gradnja, zaštita, obnova, izložba pod autorstvom arhitekta Mladena Perušića, daje uvid u proces nastajanja i onove kompleksa Grada mladih.

15.02.2016 - 22.02.2016 , Zagreb - Galerija Modulor

U ponedjeljak, 15. veljače, 2016. godine u 19 sati, u galeriji Modulor, otvorenje je izložbe Grad mladih Granešina: gradnja, zaštita, obnova.

Povijesni graditeljski sklop Grad mladih Granešina, izgrađen 1948. -1951. godine kao Pionirski grad, jedinstveni je sačuvani primjer naselja specifične javne namjene i arhitekture iz prvih poslijeratnih godina u gradu Zagrebu. Koncept pejsažne urbanističke kompozicije i arhitektura, urbanista Josipa Seissela i arhitekta Ivana Vitića, inspirirani su ambijentom okolnih podsljemenskih naselja. Prizemni slobodnostojeći stambeni paviljoni, škola, restoran i hotel, prilagođeni su konfiguraciji terena. Hortikulturno uređenje projektirali su arhitekti Zvonimir Frölich i Pavao Ungar.U realizaciji ovog projekta postignut je sklad izgrađenoga i neizgrađenoga, odnosno zelenila i dispozicije sadržaja pri čemu je stvorena jedinstvena cjelina prirodne i arhitektonske komponente. Kompleks Grada mladih sačuvan je kao cjelina u izvornom stanju i stoga je dječje naselje upisano u Registar kulturnih dobara.

Na izložbi pod autorstvom arhitekta Mladena Perušića (koji je i vodio obnovu objekata kompleksa) moći ćemo dobiti uvid u proces njegove gradnje, zaštite i obnove.

Više potražite ovdje.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 12.02.2016