Naslijeđe borbe | kulturpunkt

Vijesti Dokumentacija

<

Naslijeđe borbe

Foto-radionicom u Puli započinje partnerski projekt koji provode Škatula iz Rijeke, Monte Paradiso iz Pule, KA-Matrix iz Karlovca i Info-zona iz Splita.

  • A
  • +
  • -

Projektom Naslijeđe borbe želi se propitati naslijeđe antifašističke borbe 20. stoljeća kroz odnos spram spomeničke baštine, raširenosti, pozicija, stanja i stvarne umjetničke vrijednosti postojećih objekata. Velik broj spomenika devastiran je ili uništen početkom devedesetih pa će se tijekom projektnih aktivnosti kontaktirati relevantne institucije, organizacije i stručnjake kako bi se ažurirao registar trenutnog stanja u tri grada, odnosno županije.

Projekt se odvija u Puli, Karlovcu, Rijeci i Splitu kroz tri segmenta: otvorenu debatu o stanju i odnosu spram spomenika, fotoradionicu – dokumentiranje i označavanje lokaliteta na, izradu online galerije na Facebook stranici te izložbu fotografija uz prateći program. U ovom dijelu projekta želi se pobuditi interes kod mlađih generacija, ponajviše srednjoškolaca i studenata za pitanja kao što su očuvanje spomenika antifašizma kroz njima zanimljive metode te otvoriti sve aktualniju temu uz preispitivanje nasljeđa antifašističke borbe na ovim prostorima bez nacionalnih, dnevnopolitičkih ili demagoških prizvuka.

Foto-radionica u Puli održat će se 17. travnja od 11 sati sati gdje će se polaznici okupiti u Hacklabu Monte Paradiso u DC Rojc, a potom nastaviti radionicu na pulskim javnim prostorima kroz fotografiranje postojećih spomeničkih lokacija. Radionicu će voditi Damir Batarelo i Romano Perić, članovi udruge Škatula iz Rijeke. Priprema za radionicu napravljena je u vidu pregleda postojeće literature i online izvora kako bi se lokacije ucrtale na Google Map i objavile na FB stranici. Uz lokacije na online karti moći će se se pročitati i kratki info o značajnijim objektima (naziv, godina izgradnje, autor, trenutačno stanje). Terenskom dijelu radionice fotografiranja prethoditi će uvod u kojem će polaznicima biti pojašnjeni razlozi pokretanja projekta te će okupljeni biti upoznati s tehničkim detaljima terenskog fotografiranja ovog tipa. Prijave i najava sudjelovanja na radionici može se napraviti putem FB stranice projekta ili elektroničkom poštom.

Partneri u projektu su KA-Matrix - udruga za društveni razvoj, Studentska Udruga Infoshop Škatula (Rijeka), Info zona Split i Udruga Monteparadiso (Pula). 

Izvor: Monteparadiso

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 16.04.2014