Naslijeđe Pankrta | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Naslijeđe Pankrta

Na Booksinoj tribini Književnost, između gostuje Pero Lovšin, novinar, pjesnik, spisatelj i glazbenik.

03.03.2015 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

U Booksu, kao gost tribine Književnost, između u utorak, 3. ožujka, u 19 sati, sa svojom novom knjigom i albumom Moj pogled na svet stiže Pero Lovšin, frontmen kultnih slovenskih Pankrta.

Peter Pero Lovšin, prema mnogima punk bard prostora bivše Jugoslavije, izdao je knjigu tekstova koje je napisao tijekom skoro četrdesetogodišnjeg rada, od 1977. pa sve do 2014. godine. Osim perioda s Pankrtima, tu su i radovi iz faze Lovšinovog nastupanja sa Sokolima, solo karijere te perioda s Vitezima, Križarjima i, na koncu, Španskim borcima, s kojima je snimljen i album koji prati knjigu.

Po struci diplomirani novinar, Lovšin je najpoznatiji kao frontmen i tekstopisac slovenskog benda Pankrti. Počeci Pankrta sežu u kasne sedamdesete i ljubljansku četvrt Kodeljevo, a zahvaljujući energiji i kritičkim tekstovima, ubrzo su buknuli kao prvi važan punk bend Jugoslavije i jedan od prvih punk bendova u istočnoj Europi uopće. Razišli su se 1987., nakon točno jednog desetljeća zajedničkog sviranja, a Lovšin je kasnije osnovao bend Sokoli te nastavio sa solo karijerom.

Kako Lovšinova punk poetika funkcionira ukoričena zajedno s novijim tekstovima, te kako iz današnje perspektive izgleda naslijeđe Pankrta posjetitelji će saznati tijekom druženja s autorom u Booksi. Moći će i kupiti knjigu, te čuti nekoliko pjesama uz pratnju gitare što će biti svojevrstan uvod u koncert Pankrta 6. ožujka u KSET-u. Tribinu uređuje i vodi Dunja Kučinac.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.03.2015