Naslijeđe planinarskih transverzala | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Naslijeđe planinarskih transverzala

Izložba Transverzalac mapira neke od obustavljenih transverzala s ciljem podizanja svijesti o potrebi zaštite kulturnog krajolika i spomenika NOB-a koji mu pripadaju.

28.12.2017 - 04.01.2018 , Zagreb - Galerija Siva - AKC Medika
  • A
  • +
  • -

Od 28. prosinca  2017. do 5. siječnja 2018. godine u Geleriji Siva otvorena je izložba Transverzalac, u sklopu koje se 30. prosinca u 18 sati održava podjela značaka polaznicima planinarskih izleta o naslijeđu planinarskih transverzala s tematikom NOB-a.

Izložba Transverzalac mapira neke od obustavljenih transverzala s ciljem podizanja razine svijesti šire javnosti o potrebi zaštite kulturnog krajolika i spomenika NOB-a koji mu pripadaju. Na izložbi su prikazani materijali i fotografije nastale tijekom organiziranih izleta koje su suradnički proveli udruga SF:ius - Socijalni rub: zanimljive neispričane priče i planinarsko društvo Izletnik iz Zagreba na lokacijama izvornih transverzala: "Partizanski put po Medvednici", "Put kalničkih partizana" i "Petrova gora". 

Izložba se nastavlja na aktivnosti koje je SF:ius proteklih godina proveo djelujući u platformi (Ne)primjereni spomenici, međunarodnoj suradničkoj platformi čiji je cilj povezati stručnjake i organizacije koji aktivno pristupaju pitanjima zaštite spomeničke baštine NOB-a. Članovi platforme su SF:ius (HRV), Moderna galerija Ljubljana i KUD Anarhiv (SVN), Historijski muzej Bosne i Hercegovine (BIH) i Grupa arhitekata (SRB) i Levičarski pokret Solidarnost (MKD).

 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 28.12.2017