Nasljeđe maja '68. | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Nasljeđe maja '68.

Poltitički teoretičar Sylvain Lazarus na zagrebačkom predavanju govori o događajima u Francuskoj revolucionarne 1968. te propituje njihove posljedice iz osobne pozicije političkog militanta.

23.05.2018 , Zagreb - Kino Europa

U sklopu Subversive Festivala u srijedu, 23. svibnja Multimedijalni institut organizira predavanje francuskog sociologa, antropologa i teoretičara politike Sylvaina Lazarusa Povodom Maja '68. - o politici kao subjektivnosti i intelektualnosti koje će se održati u Kinu Europa s početkom u 19 sati.

Uz kratki kronološki podsjetnik na događaje, Sylvain Lazarus prikazuje čitavu lepezu subjektivnosti koje su bile na djelu tijekom manifestacija i sukoba u svibnju-lipnju 1968. u Francuskoj, sukobljujući stajališta radnika, poslodavaca i vlade. Lazarus propituje nasljeđe tih događaja iz osobnog stajališta političkog militanta, a nakon izlaganja slijedi diskusija koju moderira Ozren Pupovac.

Povodom Lazarusovog gostovanja u Zagrebu i Rijeci Multimedijalni institut objavljuje njegovu knjižicu Maj ‘68. Politika. Povijest.

Predavanje se odvija na francuskom jeziku, uz simultani prijevod na hrvatski.

Sylvain Lazarus (1943.) francuski je mislioc politike i politički militant. Sudjelujući u širokom političkom iskustvu 1968. i njegovim odjecima, bio je osnivač i član niza eksperimentalnih političkih organizacija ljevice, koje uključuju UCFml (L‘Union des communistes de France marxiste-léniniste, Marksističko-lenjinistička unija komunista Francuske — 1969.-1985.), L’Organisation Politique (Politička organizacija, 1985.-2007.), kao i rad s migrantskim radnicima organizacijama poput Okupljanje Kolektiva radnika bez papira iz prenoćišta (Rassemblement des Collectifs d’ouvriers sans papiers des foyers)

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 21.05.2018