Nasljeđe po kućama | kulturpunkt

Nasljeđe po kućama

Muzej Jugoslavije u okviru svog online programa pokreće projekt #YUDOM te poziva publiku iz zemalja bivše države da se uključi u kreiranje participativne virtualne izložbe.

Pripremila: Ivana Pejić

FOTO: Made in Yugoslavia / Instagram

  • A
  • +
  • -

Ako ste u dobrovoljnom ili prinudnom čišćenju doma, tavana ili podruma naišli na davno zaboravljene predmete – limene kutije ili emajlirano posuđe iz Celja, kolekciju znački ili Iskra telefon – dugogodišnji skupljači prašine sada imaju priliku postati muzejski eksponati. 

Naime, Muzej Jugoslavije iz Beograda u okviru aktualnog online programa #OSTANIUMUZEYU pokrenuo je projekt pod nazivom #YUDOM te pozvao publiku iz svih zemalja bivše Jugoslavije da se uključi u kreiranje participativne virtualne izložbe. 

Za sudjelovanje u izložbi dovoljno je fotografirati uporabne predmete koji datiraju iz jugoslavenskog perioda, podijeliti fotografiju na društvenim mrežama koristeći hashtag yudom i pritom označiti Muzej Jugoslavije. Kustoski tim doprinijet će akciji predstavljajući fotografije predmeta koji su pripadali jugoslovenskoj svakodnevici, a sada su deo muzejske kolekcije. Neki od predmeta nisu izloženi u okviru stalnog postava Muzeja pa će ih publika sada imati priliku upoznati u virtualnom okruženju.

Mnogi od izabranih uporabnih predmeta i međunarodno su prepoznatljivi, poput višestruko nagrađivanog dizajna telefona ETA Davora Savnika za tvornicu Iskra iz Kranja, koji je uvršten i u kolekciju Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku.

"Negujemo participativni pristup dopunjavanju kolekcije i to je metodologija koju nastojimo da primenimo gotovo na svakoj izložbi. Imajući u vidu da je jugoslovensko nasleđe i dalje prisutno u svakodnevnom životu, pozivamo publiku da se oproba u kustoskom poslu i bude deo tima koji realizuje ovu virtuelnu postavku", pojašnjavaju zamisao projekta iz Muzeja Jugoslavije.

Osim sudjelovanja u kreiranju postava, Muzej Jugoslavije u sklopu programa #OSTANIUMUZEYU omogućuje razgledavanje aktualne izložbe Projekat Jugoslavija prilagođene online formatu, virtualna vodstva kroz tematske izložbe te pristup edukativnim i drugim sadržajima za različite uzraste. Cjelokupna video i audio arhiva dostupna je ovdje

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 20.04.2020

VEZANE VIJESTI

Život industrije nakon umjetnosti

Piše: Bojan Krištofić

Ovogodišnji Bijenale industrijske umjetnosti promišlja neprekidnu nepredvidivost radnih uvjeta koja radnike u kulturi i industriji dovodi na gotovo jednaku, nesigurnu ravan.

Prevladavanje fizičkih ograničenja

Piše: Martina Domladovac
Virtualni muzeji odličan su alat kontekstualizacije i prezentacije muzejske građe, pogotovo industrijske baštine, no oni ne mogu biti razlog odustajanja od prikupljanja artefakata.

Betonski san o boljem svijetu

Piše: Roko Rumora

Izložba Toward a Concrete Utopia globalnoj publici predstavlja vrhunce jugoslavenske arhitekture, drugačije od bilo čega što su Istok i Zapad mogli ponuditi.