Nastajanje modernog građanskog društva | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Nastajanje modernog građanskog društva

Gosti Književnog kluba su Nikola Mokrović, arhivist Documente Zagreb, i Vesna Janković, jedna od inicijatorica Svaruna, ARK-a, ARKzina i Autonomne tvornice kulture.

06.10.2015 , Čakovec - Knjižnica i čitaonica Tabula Rasa
  • A
  • +
  • -

"Dana 4. srpnja 1991. u vrtu birtije Zagorka (ugao Držićeve i Proleterskih brigada) grupica aktivistica i aktivista Zelene akcije odlučila je pokrenuti Antiratnu kampanju. Sutradan je Zoran Oštrić sročio Povelju. Ubrzo ju je potpisalo preko 20 organizacija. Što iz Hrvatske, što iz Srbije i Makedonije (spisak postoji). Uz Zelenu akciju inicijator je bilo i Društvo za unapređenje kvalitete života". 

Ovom rečenicom iz jedne od kronologija Antiratne kampanje, pisane tijekom 1996. godine, navodi se početak organiziranja pokreta koji je obilježio nastajanje modernog građanskog društva u Hrvatskoj. Važnost antiratnog aktivizma na ovim prostorima ponajviše se očitovalo kroz Antiratnu kampanju Hrvatske čije je djelovanje snažno obilježilo vrijeme od početka devedesetih naovamo. Utjecaj ARK-a na taj razvoj još nije sustavno obrađen i primjereno valoriziran. Kao gosti na predavanju o Antiratnoj kampanji, sudjelovat će Nikola Mokrović, arhivist Documente Zagreb - Centra za suočavanje s prošlošću, i Vesna Janković, koja je tijekom dugog aktivističkog angažmana sudjelovala u pokretanju niza inicijativa, među kojima su najznačajnije Svarun, Antiratna kampanja, ARKzin i Autonomna tvornica kulture – Attack.

Od svog osnutka Documenta doprinosi razvijanju individualnih i društvenih procesa suočavanja s prošlošću u izgradnji održivog mira u Hrvatskoj i široj regiji produbljujući javni dijalog i inicirajući debate o javnim politikama koje potiču suočavanje s prošlošću, prikupljajući podatke, objavljujući istraživanja o ratnim događajima, ratnim zločinima i kršenjima ljudskih prava, te prateći sudske procese na lokalnoj i regionalnoj razini kao doprinos poboljšanju sudskih standarda i prakse u suđenjima za ratne zločine.

Nikola Mokrović jedan je od urednika knjige "Neispričana povijest - antiratna kampanja 1991.-2011", a također ćemo predstaviti i dvije nove knjige u izdanju Documente. Prva je knjiga Bojan Bilića, "Borile smo se za vazduh: (Post)jugoslavenski antiratni aktivizam i njegovo nasljeđe", a druga suradnja Bojana Bilića i Vesne Janković pod nazivom "Opiranje zlu: (Post)jugoslavenski antiratni angažman".

Književni klub održat će se u utorak, 6. listopada, u 19 sati, u prostoru Knjižnice i čitaonice Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 (zgrada Starog Hrasta, prvi kat).


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 05.10.2015