Nastanak novih riječi | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Nastanak novih riječi

Izložba i izvedba Sanje Jonjić Nevidljivi radovi, pisma pokušaj je umjetnice da ispita razloge odustajanja od umjetnosti i autorske nevidljivosti.

11.03.2015 - 13.03.2015 , Split - MKC Split
  • A
  • +
  • -

Rad Sanje Jonjić Nevidljivi radovi, pisma u osnovi je akcija pisanja pisama, u kojoj se autorica obraća svojoj potencijalnoj publici na pomalo anakron način za današnje prevladavajuće oblike komunikacije; ona naime rukom piše pisma za svakog primatelja ponaosob i šalje ih poštom. U svakom pismu autorica nastoji preispitati, artikulirati i objasniti (prvenstveno primateljima a zatim i samoj sebi) mučnu temu za svakog umjetnika - razloge odustajanja od umjetnosti i razloge svoje autorske nevidljivosti.

U svakom pismu iznova nastoji iznaći nove riječi za svoju odsutnost, šutnju, nemoć, poricanje, raskid, odustajanje, iščeznuće. Osim prethodno poslanih pisama, autorica akciju pisanja pisama izvodi i u galeriji pišući ih zainteresiranim posjetiteljima. Naknadni postav izložbe/akcije uključuje kopije odabranih poslanih pisama te videodokumentaciju izvedbe koja će se moći pogledati u galeriji tijekom naredna dva dana.

Sanja Jonjić rođena ja 1966., a studirala je književnost dvije godine u Zadru i Zagrebu. Diplomirala je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine. Izlagala je na dvadesetak skupnih izložbi u Zagrebu i Splitu, a posljednjih šest godina bavi se umjetnošću na teorijskoj razini, piše poeziju i druge vrste tekstova.

Izložba će biti održana od 11. do 13. ožujka u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra Split.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 09.03.2015