Nastavak autobiografije | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Nastavak autobiografije

Na izložbi Poslov(ič)na predstavlja se najnovija fotografska serija Nine Đurđević u kojoj autorica fotografski bilježi samu sebe na različitim radnim mjestima.

06.02.2017 - 10.02.2017 , Zagreb - Greta
  • A
  • +
  • -

Otvorenje izložbe Nine Đurđević Poslov(ič)na održava se u ponedjeljak, 6. veljače u 20 sati u Galeriji Greta (Ilica 92). Na izložbi se predstavlja najnovija fotografska serija Nine Đurđević u kojoj autorica, počevši od 2009., fotografski bilježi samu sebe na različitim radnim mjestima.

"Poslov(ič)na je bez sumnje nastavak autobiografije, koju Nina Đurđević piše i dopisuje svojim fotografskim serijama. Skini, Zidi, Prostor između, Objekt(iv)na, Poslov(ič)na … sve su to elementi osvještavanja vlastitog bivanja. U sebi, sa sobom, s prostorom, s društvom. U seriji predstavljenoj na ovoj izložbi Nina Đurđević revidirala je posljednjih petnaestak godina u kojima je obavljala vrlo različite poslove. Velik broj vrlo različitih poslova. Od 2009. počela je fotografski bilježiti samu sebe na različitim radnim mjestima. Poslove koje je odradila prije stvorene potrebe o bilježenju vlastitog rada, naknadno je rekonstruirala. Manje ili više uspješno. Uz fotografsku bilješku za svaki posao napisala je i malu priču. I s čime se suočila? S čime suočava gledatelja? Gledamo fotografije, čitamo popratne priče, i smijemo se. Jer Nina je duhovita. Dirnuti smo. Jer Nina je romantična i voli Belu Hamvaša. Malo se i sledimo. Jer Nina je direktna. Ne čuva nas od tužnog dijela priče, ako tužnog dijela ima. A ima ga. I važan je. A onda, možda i nenamjerno, Nina nas polako vodi do pitanja: Što to sve znači? Što znače poslovi koje obavljamo? Nini njezini, a nama naši. Identificiramo li se mi s njima, preuzimaju li nas ili igramo ulogu? Svaki put drugu ili uvijek istu? 'Važno je kako, a ne što', reći će Nina". (iz predgovora Ive Prosoli)

Izložbu se može pogledati do 10. veljače u radno vrijeme galerije od 17 do 20 sati.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 03.02.2017