Nastavak borbe za radnička prava mladih | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Nastavak borbe za radnička prava mladih

Budući da su radnička prava mladih u konstantnom opadanju i nezaposlenost ponovno raste, skupina udruga i sindikata u Zagrebu organizira Marš mladih za radnička prava!

Piše: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

Nedavno smo, prema izvješću koje je objavila Međunarodna organizacija rada (ILO), doznali da će po prvi puta u tri godine rasti nezaposlenost mladih širom svijeta. Ove će ih godine, ističe se u izvješću, biti 500 tisuća više, odnosno ukupno 71 milijun. Hrvatska je, prema statističkim podacima Eurostata, po nezaposlenosti mladih i dalje treća u Europskoj uniji, odmah nakon Grčke i Španjolske, a najveći broj mladih zapošljava se tek putem mjere Stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa nakon čijeg isteka većina njih završava tamo gdje i bila i prije - na birou za nezaposlene. U posljednjih pola godine najavljene su i dvije ključne promjene u uvjetima "rada bez zasnivanja radnog odnosa": radnici koji koriste tu mjeru više neće imati pravo na plaćeno bolovanje, a naknada za prijevoz koja im se isplaćuje moći će koristiti isključivo za javni prijevoz

U takvoj situaciji, gdje nezaposlenost i ugrožavanje radničkih prava dovode gotovo 20 posto mladih u rizik od siromaštva, udruge i sindikati okupljeni oko Mreže mladih Hrvatske, BRID-a, CESI-ja, Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti, Udruge Igra te Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, 15. listopada u Zagrebu organiziraju Marš mladih za radnička prava.

"Ovom akcijom želimo upozoriti na težak položaj mladih nezaposlenih te mladih radnika i radnica u učeničkom, studentskom, sezonskom i ostalim nesigurnim oblicima rada. Tražimo zaštitu mladih od diskriminacije na tržištu rada po rodnoj i različitim drugim osnovama. Na podržavanje marša pozivaju se i sindikati jer želimo istaknuti važnost sindikalnog organiziranja kao jednog od rješenja za probleme s kojima se kao mlade osobe susrećemo. U prilogu se nalazi detaljniji tekst poziva za udruge i sindikate", ističe se u pozivu na Marš mladih za radnička prava koji će započeti u 16 sati okupljanjem ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

Ovom akcijom želi se ukazati na sve probleme mladih na tržištu rada te traži kvalitetnija regulacija studentskog i učeničkog rada, bolji radni uvjeti i plaća za sezonski rad u ugostiteljstvu, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji, stručno osposobljavanje i ostale mjere poticanja zapošljavanja koje će mlade stvarno osnaživati za buduća radna mjesta te osiguravanje prava na sindikalno organiziranje, a istovremeno je i poziv svima - udrugama, sindikatima, pojedincima - da se uključe u rad inicijative i daju podršku mladima u traženju radničkih prava.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 04.10.2016

VEZANE VIJESTI

Raste nezaposlenost mladih

Piše: Vatroslav Miloš
Međunarodna organizacija rada (ILO) objavila je da će ove godine 71 milijun mladih osoba širom svijeta biti nezaposleno.

U nezavidnom, nevidljivom položaju

Piše: Andreja Pančur
Istraživanja o mladima na tržištu rada pokazuju frustriranost, preživljavanje, nedostatak kvalitetnih rješenja, no i nedostatak inicijative prouzročen osjećajem bespomoćnosti.

Za mlade to zemlja nije

Piše: Luka Ostojić
Predviđanje budućnosti društva nije zahvalan zadatak, pogotovo na našim prostorima gdje je čovjek tijekom svog života mogao živjeti u šest različitih država bez da napusti kuću.