Nastavak dijaloga umjetnika sa samim sobom | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Nastavak dijaloga umjetnika sa samim sobom

Novi audio-vizualni projekt Request_reply.DM/2077 Dalibora Martinisa, svojevrsni je uvod u opsežniju izložbu naslovljenu Data recovery.

18.03.2016 - 17.04.2016 , Zagreb - Umjetnički paviljon
  • A
  • +
  • -

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, 18. ožujka 2016. godine otvara se izložba Dalibora Martinisa Request_reply.DM/2077.

Request_reply.DM/2077 novi je audio-vizualni projekt  Dalibora Martinisa posebno  osmišljen za Umjetnički paviljon. Projekt  je nastao u suradnji Umjetničkog paviljona u Zagrebu  i Muzeja suvremene umjetnosti i svojevrsni je uvod u Martinisovu opsežniju izložbu naslovljenu Data recovery koja će se održati u prosincu ove godine u MSU. 

Martinis, ovoga puta, pretvara izložbeni prostor Umjetničkog paviljona u jedinstveni audio-vizualni ambijent u kojem će se projicirati dvadeset kratkih filmova snimljenih u posljednje dvije godine. Posrijedi je svojevrstan nastavak dijaloga umjetnika sa samim sobom u kojemu Martinis oblikuje odgovore u formi kratkih filmova koji nisu povezani narativnim slijedom nego su nastali kao odgovor na unaprijed osmišljena Martinisova pitanja. Pri tom su pitanja ponekad retorička, ponekad upućuju na prirodu našeg svijeta, umjetnikovu svijest ili mogućnosti promjena društvenih poredaka. Filmovi/odgovori na pitanja snimana su na lokacijama diljem svijeta: od Rio de Janeira, Pariza, Sjedinjenih Američkih Država ili Ukrajine. Oni su, ponekad, duhoviti, ponekad socijalno angažirani, problematiziraju univerzalna ljudska pitanja ili su pak krajnje osobna no, zahvaljujući Martinisovoj vještini komuniciranja s publikom, odnosno istančanoj i prepoznatljivoj vizualnoj estetici, uvijek odmiču gledatelja iz zone ugode i potiču na razmišljanje. Projektom posebno osmišljenim za Umjetnički Paviljon, Dalibor Martinis, kroz teorijsko propitivanje i analizu medija filma, problematizira samu društvenu praksu proizvodnje značenja i smisla te proizvodnje i potrošnje vrijednosti u kontekstu svijeta medijske realnosti. 

Kustosica izložbe je Leila Topić, a za postav je zaslužna Ana Dana Beroš. Izložba ostaje otvorena do 17. travnja.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 17.03.2016