Nastavak istraživanja periferije | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Nastavak istraživanja periferije

Transnacionalna platforma CORNERS – turning Europe inside out dobitnica je bespovratnih sredstava Europske unije u sklopu programa Kreativna Europa 2014 – 2020.

  • A
  • +
  • -

CORNERS se tako našao na listi s 20 najbolje ocijenjenih velikih europskih kulturnih projekata, a među partnerima koji projekt provode su POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade i Drugo more iz Rijeke.

CORNERS je interkulturna platforma umjetnika koju oblikuje i pokreće partnerstvo kulturnih institucija na rubovima Europe. CORNERS umjetnicima i istraživačima pruža mogućnosti za produkciju multidisciplinarnih umjetničkih projekata. Omogućava im razmjenu onkraj geografskih, političkih i ekonomskih podjela. Od 2011. godine više od 50 umjetnika i istraživača, od kojih je devetero iz Hrvatske, susrelo se i surađivalo je kroz CORNERS, a koordiniralo ih je više od 30 kulturnih organizacija i institucija partnera. Zajedno s novim umjetnicima i istraživačima koji će se pridružiti projektu, nastavit će istraživati periferiju Europe i sukreirati interdisciplinarne umjetničke projekte kako bi priče iz jednog ugla Europe prenijeli u drugi. Suradnički umjetnički radovi bit će okupljeni na raznim mjestima širom Europe gdje će umjetnici i njihova publika nastaniti neobične i javne prostore koristeći kao pozornice gradove partnera. Zagreb i Rijeka ugostit će ih u proljeće 2016. godine, a kroz tri i pol godine trajanja projekta, produkcije CORNERS-a odvijat će se i u sljedećim gradovima: Umeå i Stockholm (Švedska), Ljubljana (Slovenija), Gdansk (Poljska), Beograd (Srbija), Donostia / San Sebastian (Baskija, Španjolska), Belfast (Sjeverna Irska, UK), Middlesbrough i Northumberland (Engleska, UK) i Prizren (Kosovo).

"Potpora Kreativne Europe omogućit će nam da nastavimo s izgradnjom CORNERS platforme, da je učinimo življom i raznolikijom. Nastavit ćemo povezivati umjetnike kroz njihove suradnje, istražiti nove regije, susresti i uključiti nove publike u umjetnost i kulturu. Sljedeće tri i pol godine, počevši od 1. rujna 2014. zajednički će raditi jedanaest partnera: Intercult (Švedska), Exodos (Slovenija), Arts Council of Northern Ireland i ISIS Arts (Ujedinjeno Kraljevstvo), City Culture Institute/Gdansk (Poljska), Donostia/San Sebastian 2016 (Baskija/Španjolska), Kulturni centar REX (Srbija), Teatro Pubblico Pugliese (Italija), DokuFest (Kosovo), Drugo More i POGON (Hrvatska). Prvi sastanak partnera održat će se u Zagrebu 15. i 16. rujna. Započinjemo novu fazu – s 'istraživanja i razvoja' prelazimo na 'kulturnu akciju'", poručuju iz POGON-a.

Ukupni proračun projekta je gotovo 20 milijuna kuna, polovicu sredstava osigurava program Kreativna Europa, a drugu polovicu treba osigurati iz lokalnih i nacionalnih sredstava uključenih partnera. Udio POGON-a i Drugog mora u ukupnom proračunu je 15%, odnosno oko 3 milijuna kuna.

Izvor: POGON

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 01.09.2014