Nastavak programa | kulturpunkt

Najave Program

<

Nastavak programa

Program ovogodišnje Barutane nastavlja se sa dvije kazališne predstave i projekcijom povijesnih dadaističkih filmskih ostvarenja.

25.10.2013 - 28.10.2013 , Osijek - Hotel Royal
  • A
  • +
  • -

U nastavku programa Barutana 013 uslijedit će dvije kazališne izvedbe, jednako dobro prihvaćene od publike i od kritke, a koje se obje izvođačkim duetima – u prvoj iskusnih i renomiranih, u drugoj novih, mladih glumaca – iz različitih polazišta bave temama intime, tijela, ljubavi.

Riječko Tranzicijsko-fikcijsko kazalište (TRAFIK) gostuje s predstavom Jalova autorice i redateljice Magdalene Lupi Alvir u petak, 25. listopada. Izvođači u predstavi su Daria Lorenci Flatz, koja je za ulogu u predstavi dobila Nagradu Mediteran na 20. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, i Marin Alvir, ujedno i skladatelj predstave. Izvedba Jalove kreće se na granici kazališnog, performativnog i dokumentarnog, a jalovost se problematizira kroz niz tema.

Zagrebački KUFER u suradnji s Teatrom&TD u ponedjeljak, 28. listopada predstavlja neobičan projekt Bolest smrti nastao na inicijativu mladih studenata glume Milice Manojlović i Romana Nikolića. Predstava je nastala kao fuzija dramskog prvijenca mladih glumaca Sjeti me se kad se okreneš i romana Bolest smrti slavne francuske spisateljice Marguerite Duras. Režije se prihvatio Saša Božić, jedan od poznatijih redatelja mlađe generacije i asistent na Akademiji dramske umjetnosti.

U sklopu filmskih programa Barutane 013, nakon kazališnih izvedbi bit će obje večeri, s početkom u 20.30 sati, prikazana projekcija povijesnih dadaističkih filmskih ostvarenja pod nazivom Dada – antologija ranog avangardnog filma. Moći će se vidjeti antologijska djela Hansa Richtera, Vikinga Eggelinga, Mana Raya, Renéa Claira, Francisa Picabie te Fernanda Légera, nastala od 1921. do 1927. Uvodno izlaganje o prikazanim djelima dati će osječki multimedijalni umjetnik i filmski stvaralac Ivan Faktor.

Na fotografiji: Iz predstave Saše Božića Bolesti smrti

 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 24.10.2013