Nasuprot fenomenu banalne pomodnosti | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Nasuprot fenomenu banalne pomodnosti

Centar za istraživanje mode i odijevanja tijekom studenog održava predavanja u kojima odjevne prakse promatra kao inkluzivne kulturalne i ekonomske potrebe.

FOTO: Christian Boltanski

  • A
  • +
  • -

Centar za istraživanje mode i odijevanja (CIMO) u petak, 7. studenog, s početkom u 19 sati u prostoru Zelene akcije započinje seriju od sedam javnih predavanja pod zajedničkim nazivom Moda i odijevanje – nove teorije i nove prakse. Predavanja će se održavati svakog petka tijekom studenog u isto vrijeme i na istom mjestu.

Kroz seriju predavanja predstavit će se projekti Centra za istraživanje mode i odijevanja koji, osim kulturalnog doprinosa, donose pomak od tradicionalnog shvaćanja mode kao sustava moći u ime kulturalne protežnosti prema promatranju odjevnih praksi kao inkluzivne kulturalne i ekonomske potrebe. CIMO je posebno fokusiran na problem održivog dizajna te njeguje i podržava pojedinačne teorijske i kreativne napore koji stoje nasuprot konzumerizmu i fenomenu banalne pomodnosti.

Ante Tonči Vladislavić, voditelj CIMO-a, pri prvom će susretu predstaviti viziju i djelatnosti Centra te aktualne projekte na kojima sudjeluju istraživačice Lea Vene i Ivana Čuljak. Nakon uvodnog dijela, teoretičarka umjetnosti Sonja Briski Uzelac održat će predavanje na temu Kulturalni aspekti vizualnosti. Predavanje se referira na koncept kulturalne geneze pojma vizualnosti te premještanja njegovog značenja u različite kulturalne sustave i sfere života. Vizualna kultura, kao i kultura općenito od svog nastanka, oblik je posredovanja u kolektivnoj (re)afirmaciji čovjekove spoznaje prirode, što je omogućilo njegovo izdvajanje iz "sfere nagona" te kontrolu prirodnih procesa putem prakse simboličkog prikaza.

Ovdje možete pročitati intervju s Tončijem Vladislavićem, a više informacija o radu Centra potražiti putem adrese elektroničke pošte.

M.M. / CIMO

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.11.2014