Natrag na trg! | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Natrag na trg!

BLOK najavljuje novi formu UrbanFestivala i poziva na radionicu Od Trga Francuske revolucije do Trga žrtava tranzicije

  • A
  • +
  • -

UrbanFestival, nakon 12 godina postojanja, od ove godine mijenja formu. Natrag na trg! naslov je novog, trogodišnjeg festivalskog izdanja koje će u cijelosti biti posvećeno temi trga. Kao prvi program festivala za 7. i 8. srpnja najavljena je radionica o funkciji trga u suvremenom gradu na primjeru Trga Franje Tuđmana. 

"Trajanje od 2013. do 2015. omogućuje nam dulje istraživanje fenomena trga i njegovu refleksiju u današnjoj dominaciji neoliberalne paradigme koja rastače potencijal grada za političku mobilizaciju, kao i za razvijanje umjetničkih i drugih suradničkih projekata kroz više faza", ističu iz udruge BLOK - lokalna baza za osvježavanje kulture koja organizira UrbanFestival. "Naslovom Natrag na trg! UrbanFestival 13-14-15 direktno se referira na istoimeni dokumentarni film Petra Loma u kojem autor prati nekoliko politički angažiranih priča stanovnika postrevolucionarnog Egipta. Imajući na umu demonstracije na trgu Tahrir, ali i borbu za očuvanje javnog prostora na Cvjetnom trgu u Zagrebu  namjeravamo istražiti koje su političke i ekonomske promjene  utjecale na transformaciju političke funkcije te urbanističke jedinice. Pitajući se koji su mogući načini ponovnog prisvajanja trga kao javnog prostora i mjesta političke konfrontacije istražujemo trgove u različitim dijelovima Zagreba. Kroz radionice i umjetničke izvedbe od lipnja do studenog 2013. u prvoj etapi projekta otvaramo prostor za ponovno preispitivanje funkcije trgova na kojima je trend privatizacije javnog prostora očit i već notoran, kao i za pronalaženje novih punktova i novih načina djelovanja".

Radionica Od Trga Francuske revolucije do Trga žrtava tranzicije vodit će arhitekti i urbani istraživači Dafne Berc iz Zagreba i Aleksandar Bede iz Novog Sada. Radionica je otvorena za arhitekte, umjetnike, novinare, aktiviste, istraživače, dizajnere i sve zainteresirane za pitanja transformacije javnog prostora. Točan termin održavanja radionice je petak 7. lipnja od 17 do 20 sati i subota 8. lipnja od 14 do 18 sati, a mjesto održavanja bit će naknadno objavljeno. Funkcija trga u suvremenom gradu sudionici i voditelji tematizirat će kroz tekstove teoretičara Sharon Zukin, Jordi Borja i Manuel Castells. Radionica je besplatna, a prijaviti se možete do 5. lipnja na ovaj e-mail s naslovom "Prijava na radionicu UrbanFestivala". Po prijavi na radionicu, organizatori će zainteresiranim poslati referentni materijal.  

Prvi dan radionice kroz rad na tekstovima Sharon Zukin, Jordija Borje i Manuela Castellsa diskutirat će se o javnom prostoru u suvremenim ekonomskim i političkim okolnostima, procesima privatizacije, stvaranju i rastvaranju zajednice kroz urbani prostor. Nakon mapiranja ključnih pitanja, drugi dan radionice u fokusu će biti specifičan slučaj Trga Franje Tuđmana koji je nedavno ponovno došao u središte pozornosti urbanista, arhitekata, urbanih istraživača i šire javnosti, nakon što je predstavljen projekt arhitekta Nenada Fabijanića za njegovu "obnovu". Uz pomoć press-clippinga i tekstova o povijesti ovog trga bit će razmatrani njegovi sadržaje i funkcije nekad i danas, te će se pratiti simptomatične (službene i neslužbene) promjene u nomenklaturi: od "Trga Francuske" (revolucije?) preko "Trga jednog doktora" do "Trga žrtava tranzicije" . Imajući u vidu predstavljeni projekt, špekulacije sa zemljištem i namjerno uništavanje tvornice tekstila Kamensko koji mu stoje u pozadini, te razorne posljedice koje ovakva upravljačka politika ima za društveno-ekonomski život grada, u okviru radionice bit će otvorena i diskusiju o budućnosti trga. Kakvi programi, sadržaji i prakse imaju potencijal gradotvornosti, kako bi učinili (ili održali) ovaj trg uistinu javnim prostorom? Iz zajedničkog promišljanja ovog pitanja tijekom radionice nastaju i vizualne ili tekstualne skice za konkretne akcije ili intervencije (umjetničke, političke, društvene, arhitektonske...) u tom dijelu grada.

PN / Izvor: Blok

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 30.05.2013

VEZANE VIJESTI

Pitanje sjećanja u javnom prostoru

Piše: Tihana Bertek
Ovogodišnji UrbanFestival je unatoč radikalnom smanjenju javne financijske podrške i, posljedično, smanjenju produkcijskih sredstava ponudio tradicionalno raznovrstan i interesantan program.

Između svjetova

UrbanFestival najavljuje svoje dvanaesto izdanje!

Tkivo grada poprište je klasne borbe

Razgovarala: Janja Sesar

Unatoč smanjenim budžetskim sredstvima UrbanFestival ponovno osvježava zagrebački javni prostor kritičkom umjetnošću u javnom prostoru.