Natrag u eter | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

Natrag u eter

Koncertom Nine Romić i Olovnog plesa u Muzeju suvremene umjetnosti počinje Medijski inventar muzičkih originala, projekt afirmacije domaće autorske glazbe.

  • A
  • +
  • -

Prvog dana u ožujku u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti nastupit će bend Olovni ples i kantautorica Nina Romić. Ovaj koncert prvi je u nizu iz novog glazbenog projekta Medijski inventar muzičkih originala (MIMO) koji "gura našu najoriginalniju, kvalitetnu glazbu kroz (do sada) zatvorena vrata mainstream medija".

Projekt MIMO predstavlja kvalitetnu, autentičnu i originalnu glazbu, marljivo stvaranu mimo etera, s ciljem upoznavanja šire javnosti s kulturnim bogatstvom i raznolikošću glazbene scene u Hrvatskoj. Hrvatski radio i udruga Vibra proljetnim ciklusom od osam koncerata u Muzeju suvremene umjetnosti, s izravnim prijenosom na radiju Sljeme, otvaraju vrata medijskog prostora za šesnaest domaćih izvođača. Također, koncerti će biti snimani i dostupni u live streamu na stranicama projekta, za što će se pobrinuti učenici Grafičke škole Zagreb. Proljetni ciklus MIMO koncerata u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti trajat će od 1. ožujka do 7. lipnja, svakog drugog petka s početkom u 20 sati. 

Nina Romić je kantautorica koju prati epitet "dragulja kantautorske scene". Žanrovski se sama svrstava u šumsku folk psihodeliju. Iza sebe ima dva albuma naslova Daljine i Ptice koje su kritičari jednoglasno proglasili izvrsnim. U usporedbi s ostalim glazbenicima u projektu MIMO, rad Nine Romić mediji su najviše popratili, no ni blizu dovoljno koliko njeno umijeće, kreativnost i upornost zavrjeđuju. Na koncertu u MSU-u, uz kantautoricu će svirati i dio njenog benda u sastavu Fred Lanz (klavijature i harmonika) i Ivana Lulić (prateći vokal). 

Nakon Nine Romić, pozornicu će preuzeti dugoselski bend Olovni ples, za koji kritika kaže da je "jedan od najoriginalnijih hrvatskih bendova". Olovni ples je aktivan na sceni od 2007. godine i iza sebe ima pozamašan broj izdanja na etiketama Slušaj najglasnije i Brlog Records, a od prošle godine i album u izdanju Croatia Records pod naslova Sloboda. Članovi benda su Tomislav Zorić (vokal, akustična gitara i usna harmonika), Stipe Periša (gitara i vokal), Vjeran Pavlović (bas) i Bojan Rađenović (bubanj). Priča Olovnog plesa bila je jedan od poticaja za pokretanje MIMO projekta - tolike godine stvaranja, truda, oštrenja kvalitete i sjajnih kritika a sve mimo etera.

Koncert će započeti u 20 i 15 sati, a ulaznica je 15 kuna. Ako na koncert nećete stići, uključite radio prijemnik i na frekvenciji radija Sljeme poslušajte Olovni ples i Ninu Romić u izravnom prijenosu. 


KP / MIMO

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 21.02.2013