Nazad unaprijed | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Nazad unaprijed

Ovogodišnji ciklus arhitektonskih natječaja Past Forward osmislio je gost kustos Adrian Lahoud.

Past Forward nastoji se osvrnuti na recentnu arhitektonsku povijest kroz rekonstruiranje tri natječaja koja su radikalno transformirala arhitektonsku disciplinu: The Peak (Hong Kong, 1982), Yokohama Port Terminal (Yokohama, Japan, 1995) i Blur Building (Yverdon-les-bains, Švicarska, 1999). Novu seriju natječaja žirirat će upravo pobjednici na originalnim natječajima, dakle redom Zaha Hadid, s partnerom Patrikom Schumacherom (ZHA), Alejandro Zaera-Polo (AZPA) te Ricardo Scofidio & Charles Renfro (DS+R). Svaki od arhitekata djelovat će kao samostalni žirator uz asistenciju glavnog kustosa ovogodišnjeg ciklusa, a broj natječaja na kojima sudionici mogu sudjelovati nije ograničen.

Natječajni ciklus Past Forward / Nazad unaprijed nastoji otkriti nove mogućnosti u recentnoj povijesti arhitekture, vraćajući se na pojedinačne ključne trenutke transformacije discipline, osvrćući se unazad kako bismo otkrili s današnje točke gledišta, kako i koliko smo se pomakli, te u kojem smjeru.

Kao i u prethodnom Think Space natječajnom ciklusu iz 2011. godine, naglasak u ovogodišnjem ciklusu postavlja se unutar konceptualne inovativnosti u polju arhitekture. 

Nakon završetka natječajne faze ovogodišnjeg programa, uslijedit će niz događanja na kojima će se analizirati rezultati natječaja i promišljati utjecaji i promjene koje su se dogodile u zadnjih tridesetak godina u arhitekturi. Završni skup sa svečanom dodjelom nagrada i izložbom pristiglih radova održat će se u Zagrebu od 27. do 29. rujna 2012. Putujuća izložba na kojoj će biti izloženi originalni i izvedeni projekti zajedno s pobjedničkim projektima iz ciklusa Think Space nastavit će se u galeriji Storefront for Art and Architecture u New Yorku i drugim galerijama.

Think Space nastoji potaknuti dijalog između svjetski poznatih i priznatih autora te velikog broja stručnjaka i studenata arhitekture, dizajna, krajobrazne arhitekture, humanističkih znanosti i umjetnosti iz cijeloga svijeta kroz formu natječaja i oko zadane godišnje teme.

Prva gošća kustosica u prvom ciklusu Eva Franch Gilabert, direktorica Storefront for Art and Architecture iz New Yorka, pripremila je 2011. godine glavnu temu Granice – Borders. Tema Granica provlači se kroz četiri različita scenarija - geopolitički, ekološki, urbani i moralni - u cilju uspostavljanja sveobuhvatnog polja propitivanja prostornih izazova suvremenog društva. Istodobno omogućujući različite stupnjeve istraživanja, ovaj ciklus natječaja ulazi duboko u konceptualni prostor stvaranja promjena - u područje granica.

Četiri natječaja koja su istraživala temu granica nastoje proizvesti katalog uvjeta suvremenog života u društvenim, političkim i kulturnim sferama, te katalog arhitektonskih rješenja za iste. Međunarodni žiratori su oblikovali natječajne programske zadatke za natjecatelje: Shohei Shigematsu (Urbane granice), Teddy Cruz (Geopolotičke granice), François Roche (Ekološke granice) i Hrvoje Njirić (Moralne granice)..

Dodatne informacije, kao i raspored rokova možete pronaći na službenom stranicama projekta. 

Izvor: DAZ

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 30.04.2012