Neženje u Washingtonu | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Neženje u Washingtonu

Novo priznanje za film Selo bez žena.

  • A
  • +
  • -

Film Selo bez žena uvršten je, zajedno s još stotinjak filmova, od oko tisuću prijavljenih, u program Best of INPUT Washington DC (International Public Television Screening Conference), kao jedan od najprovokativnijih i najinovativnijih svjetskih filmova.


Selo bez žena
je film o braći Janković, posljednjim stanovnicima sela Zabrđe, neženjama u tridesetim godinama. Ako oni ostanu neženje, selo će nestati. Njihov plan je pronaći žene koje su spremne suočiti se s teškim životnim uvjetima u Zabrđu. Dosad, međutim, nisu imali sreće. U susjednoj Albaniji situacija je obrnuta. Svi muškarci su otišli na rad u Grčku, a žene u selima žive u iznenađujuće sličnim uvjetima kao i trojica braće u srpskom selu: nema tekuće vode, telefona, ni ramena na koje se mogu osloniti. Iako su sva trojica ratovali protiv Albanaca kad su bili u vojsci, danas su u prilici pružiti ruku pomirenja "neprijatelju". Fabula filma gradi se oko nastojanja najstarijeg brata Zorana da pronađe albansku nevjestu i spasi selo od nestanka. Scenarist i redatelj filma je Srđan Šarenac, a producenti Estelle Robin-You, Igor A. Nola i Srđan Šarenac. Film je imao je domaću premijeru na ZagrebDoxu 2010., a međunarodnu premijeru na najvećem festivalu za dokumentarne filmove na svijetu – IDFA u Amsterdamu. Do sada je prikazan na trideset i pet međunarodnih filmskih festivala od Japana do Amerike, a dobitnik je deset nagrada. Film je imao kino distribuciju u Bosni, Hrvatskoj i u Meksiku. Na javnoj televiziji BHRT u Bosni i Hercegovini ga je gledalo pola milijuna ljudi.

Projekcija filma će se održati u ponedjeljak, 30. siječnja u dvorani Američkog filmskog instituta - Discovery Channel Silverdocs u Washingtonu. Više informacija o programu BEST of INPUT potražite ovdje.

Izvor: HAVC 
Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 30.01.2012