Ne damo Rašicu | kulturpunkt

Audio

Ne damo Rašicu

Autorica: Ema Pavlović

U suradnji s Radio Studentom donosimo intervju s Vedranom Ivankovićem, docentom i doktorom znanosti s Katedre za urbanizam i prostorno planiranje Arhitektonskog fakulteta.

Nedavno je javnost saznala za potencijalnu devastaciju područja Ulice grada Vukovara u Zagrebu, točnije njenog zapadnog dijela, vrijednog urbanističkog sklopa iz razdoblja modernizma. Sustavni je proces degradacije ove zone započeo još 2011. godine, nakon što je ukinuta njena zaštita kao djela povijesne urbane cjeline Grada Zagreba, uoči početka izmjena Generalnog urbanističkog plana. Izmjenama i dopunama GUP-a iz 2013. zapadni dio Ulice grada Vukovara više nije pod zaštitom što je omogućilo pokretanje programa za natječaj za izgradnju poslovnog nebodera na mjestu sadašnjeg paviljona Croatia Lloyd. Paviljon je autorsko djelo arhitekta Božidara Rašice, građen početkom 1960-ih kao paviljon Jadran filma. U siječnju 2017. godine, taj dio ulice proglašen je zonom visoke gradnje.

"Ovdje se ne radi o ideološkim preferencijama, ovo je isključivo stvar struke i obrana principa struke - odgovornog, moralnog i etički prihvatljivog planiranja grada i javnih površina, praznih prostora, parkova, koji daju posebnu kvalitetu gradu, ne samo iz vizualnog nego i iz ekološkog odnosno zdravstvenog aspekta", istaknuo je u intervjuu Emi Pavlović arhitekt Vedran Ivanković, docent i doktor znanosti s Katedre za urbanizam i prostorno planiranje Arhitektonskog fakulteta, koji je i doktorirao na temi "Ulica grada Vukovara i modene vizije Zagreba u 20. stoljeću".

Građani i stanovnici Vrbika organizirali su se i putem Facebook stranice te održali mjesni zbor 15. ožujka, radi sprečavanja izgradnje deveterokatnice i rušenja paviljona arhitekta Božidara Rašice te rekli odlučno "ne" manipulacijama GUP-om i zakonskim odredbama. "Struci preostaje herojska borba za afirmaciju svojih principa i borba protiv mutnih procedura kojima se provodi urbanizacija neutemeljena na analizama i stvarnim znanstvenim studijskim i istraživačkim projektima, a građanima poručujem da se bore za mišljenje struke jer jedino na taj način možemo sačuvati viziju, identitet i prepoznatljivost Zagreba", zaključio je Ivanković u intervjuu.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 20.03.2017