Ne dirajte Šošu! | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Ne dirajte Šošu!

Protiv smjene Deana Šoše s mjesta glavnog urednika Trećeg programa HTV-a oglasila su se društva hrvatskih filmskih redatelja i filmskih kritičara te inicijativa Kulturnjaci 2016.

Piše: Antonija Letinić

FOTO: Vatroslav Miloš/Kulturpunkt.hr

  • A
  • +
  • -

Treći program Hrvatske televizije pokrenut je 15. rujna 2012. godine. Već sama najava o pokretanju tog kanala potaknula je strahove da će uvođenje specijaliziranog programa za znanost i kulturu dovesti do getoizcije ovih sadržaja te ih izmjestiti na treći program i tako dokinuti ionako rijetke, o kvaliteti bolje i ne govoriti, emisije posvećene ovim područjima s drugih televizijskih kanala koji zahvaćaju bitno širu publiku. Strahovima usprkos to se nije dogodilo, već je Treći kanal zaživio je kao izrazito kvalitetna i osebujno zamišljena programska cjelina. Uvijek je nekako nezahvalno, bilo da se radi o laudama ili kuđenjima, naprtiti sve na pleća jednog čovjeka, ali odgovoran za uspjeh, a onda i zaslužan za pohvale u ovom konkretnom slučaju je zasigurno Dean Šoša, njegov idejni začetnik i do prije koji dan glavni urednik. Sa skromnim budžetom i ne pretjerano zahvalnom pozicijom, osmislio je kvalitetan program koji je u vrlo kratkom vremenu premašio po gledanost mnoge tipski srodne kanale zemalja u koje se volimo zagledati. 

No, smjenom ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, i postavljanjem na mjesto v.d.-a Siniše Kovačića, Dean Šoša stavio je svoj mandat glavnog urednika Trećeg programa na raspolaganje. 

Ovakav razvoj događaja nije nimalo razveselio kulturnu javnost, sad već ionako dobrano izbombardiranu novim smjerovima i smjernicama kulturne i medijske politike, pa su se potencijalnom preusmjeravanju uredničke, a mogućno i druge, koncepcije tog programa usprotivile referentne organizacije i inicijative. Tako su se v.d.-u ravnatelja Siniši Kovačiću obratile strukovne udruge – Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatsko društvo filmskih kritičara, a potporu Deanu Šoši na mjestu glavnog urednika Trećeg programa dala je i inicijativa Kulturnjaci 2016

"Prema dosadašnjim reakcijama stručne javnosti i mnogim provedenim anketama među kulturnim i javnim djelatnicima, osnivanje Trećeg programa Hrvatske radiotelevizije ocjenjivano je proteklih godina kao jedan od najvažnijih kulturnih događaja u našoj zemlji. Od pokretanja 2012, Treći program HRT-a pokazao je na primjeru kako bi trebao izgledati program "javne televizije": depolitiziran, informativan i edukativan, usmjeren podjednako na audiovizualnu i općenito kulturnu baštinu kao i na suvremeno umjetničko stvaralaštvo, namijenjen svim naraštajima i otvoren ljudima svih svjetonazora. Zahvaljujući izvrsnom programiranju, Treći program HRT-a vratio je na javnu televiziju ono što joj je godinama nedostajalo. Bio je istodobno i kinoteka i TV-teka nudeći svakodnevno antologijske filmske i televizijske naslove, književna tribina i umjetnička galerija, parlaonica i gledaonica, ukratko audiovizualno učilište na kojem se uz provjerene kulturne i umjetničke vrijednosti, svakodnevno otkrivalo nešto nepoznato i novo. Treći program istodobno je poticao kreativce iz raznih polja, posebice one mlađe generacije, na osmišljavanje inovativnih emisija i audiovizualnih djela koja su našla svoje mjesto u njegovoj programskoj shemi, kao i komuniciranje konstruktivnih ideja o svijetu i umjetnosti danas. Hrvatsko društvo filmskih kritičara ponosi se činjenicom da je idejni začetnik, programski i operativni urednik toga programa, Dean Šoša, filmski kritičar i dugogodišnji djelatnik HRT-a – naš član." – stoji u pismu Hrvatskog društva filmskih kritičara koje poziva "odgovorne na HRT-u da podrže kolegu Šošu u nastavljanju posla koji je sjajno započeo ulažući u njega veliko znanje, stručnost i energiju - na zadovoljstvo običnih gledatelja, novinarske struke i audiovizualne zajednice te kulturne i cijele hrvatske javnosti." 

Društvo hrvatskih fimskih redatelja u svom pismu ističe da Treći program HRT-a sustavno radi na promicanju autorskog filma, kojem pripada i hrvatska kinematografija, pa tako senzibilizira gledatelje koji će danas i sutra činiti publiku domaćeg i europskog filma, a nasuprot općoj komercijalizaciji i trivijalizaciji medijskog prostora. Treći program sustavno predstavlja filmske klasike te tako pridonosi razvoju filmske kulture gledatelja. "Zbog svega toga, a ne sporeći pravo HRT-u da autonomno vodi kadrovsku politiku, želimo upozoriti da je Treći program jedinstvena vrijednost hrvatske kulture, televizijski program kakvog nema u širokom krugu nama susjednih zemalja. Upravo po postojanju takvog javnog programa, jedinstveni smo – i u stručnim krugovima to nerijetko s ponosom ističemo. Taj program osmislio je Dean Šoša, on je njegova vizija i njegov projekt, pokrenuo ga je od nule i stvorio s minimalnim resursima. U strpljivo građenje tog projekta uložio je velik trud, znanje i energiju. Vjerujući da nema te vlasti ili uprave kojoj može biti cilj rušiti nešto što je dobro i uspješno, pozivamo vodstvo HRT-a da ne prihvati ostavku Deana Šoše jer on je primjer odgovornog i kompetentnog urednika te je stvorio program kojim se naša kulturna zajednica ponosi." - stav je DHFR-a.

U svom pak obraćanju v.d.-u ravnatelja Siniši Kovačiću, inicijativa Kulturnjaci 2016 ističe ogorčenost saznanjem da Šoša više nije urednik Trećeg programa Hrvatske televizije. "Iz naše vizure Treći televizijski program najreprezentativnije je zrcalo moderne i progresivne Hrvatske i neprocjenjiv zamašnjak kulturnoj i kreativnoj produkciji. Zamijeniti njegovog pokretača i urednika Deana Šošu bilo kim drugim nije ništa drugo do osvetnička egzekucija demokratskim sredstvima. S čela udruženja HNIP nedavno ste poručili: 'Umjetnost se je mahom zatvorila u avangardno elitistički rezervat za malobrojnu publiku istomišljenika te promovira ružnoću i destrukciju umjesto klasičnih i trajnih vrijednosti istine, ljepote i dobra.' Kako se istim idejama o umjetnosti vodila i Nacionalsocijalistička stranka u Njemačkoj 1933. sa zebnjom promatramo Vaše prve poteze i odluke na čelu predsjednika Uprave HRT-a. Stoga vas pozivamo da Deana Šošu zadržite na mjestu glavnog urednika Trećeg programa Hrvatske televizije kako bi se održao kontinuitet kvalitetnog kulturnog i znanstvenog programa otvorenog kako baštinskoj kulturi, tako i novim i mladim generacijama umjetnika i stvaraoca." – zaključuje inicijativa Kulturnjaci 2016. 

Ostaje nam za nadati se da će ovi apeli naići na otvorene uši aktualne uprave javnog servisa.

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 16.03.2016

VEZANE VIJESTI

Argument protiv demontaže javne televizije

Piše: Viktor Zahtila
Treći program HRT-a posvećen kulturi, znanosti i obrazovanju započeo je s emitiranjem u rujnu 2012. godine. Tekst koji slijedi kritički je osvrt na trenutno stanje stvari.

Benigni prasak omanje petarde

Piše: Boris Postnikov

Medijska vijest mjeseca, pokretanje Trećeg programa HTV-a, brzo je potisnuta komentatorskim kalkulacijama oko skorog izbora novog vodstva javne televizije.

Desant na medije

Piše: Vatroslav Miloš
Na negativno mišljenje vlade o radu Vijeću za elektroničke medije reagirali su GONG, Hrvatsko novinarsko društvo i PEN te OESS-ova povjerenica za medije.