NE fašizmu! | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

NE fašizmu!

Inicijativa Ujedinjeni protiv fašizma poziva na prosvjed protiv fašističke konferencije i mimohoda u organizaciji mladeži Hrvatske čiste stranke prava.

  • A
  • +
  • -

Na apsurdno nazvanoj "Međunarodnoj nacionalističkoj konferenciji", uz HČSP, stranku koja je javno obilježila 10. travnja i čiji je predsjednik izjavio da želi Veliku Hrvatsku te da je Jasenovac bio "samo radni logor", sudjelovat će i brojni članovi profašističkih stranaka iz Mađarske, Bugarske, Njemačke, Francuske i Austrije. Članovi tih stranaka će u subotu marširati centrom Zagreba. Na konferenciji i mimohodu sudjelovat će flamanski Voorposten, bugarski VMROBugarski nacionalni savez, njemačka Nacionaldemokratska stranka, francuski Front National i mađarski Jobbik

Voorposten kao svoj simbol koristi "runu života", jedan od simbola koji su koristili pripadnici SS-a u projektima “očuvanja rase”. Akcije ove organizacije uključuju pokušaj sprečavanja imigrantske djece da pohađaju nizozemske škole, paljenje židovskih i muslimanskih objekata zbog čega su njihovi članovi i osuđivani, te prosvjede ispred veleposlanstva Južnoafričke Republike na kojima su članovi grupe isticali simbole apartheida. VMRO – Bugarski nacionalni savez je mala i marginalna politička stranka u Bugarskoj bez utjecaja na politički život. Ipak, stranka se uspjela istaknuti po posebno brutalnom neizazvanom napadu na zajednicu Jehovinih svjedoka u bugarskom gradu Burgasu. Njemačka Nacionaldemokratska stranka, za koju postoje osnovane sumnje da je odgovorna za seriju neonacističkih ubojstava uglavnom imigranata, stranka je koja u svojim kampanjama istupa otvoreno rasistički. Dokument "Afrika osvaja Bijelu kuću", objavljen nakon izborne pobjede Baracka Obame, zagovara tezu da će Obama uništiti bjelački identitet SAD-a. Stranka je poznata i po vrijeđanju i diskriminiranju igrača nacionalne nogometne reprezentacije koji nisu njemačkog podrijetla. Francuski Front National stranka je čiji brojni dužnosnici, uključujući i donedavnog predsjednika i potpredsjednika, osuđeni su na zatvorske i druge kazne zbog učestalog poticanja rasne mržnje, zagovaranja i obrane nacizma, negiranja holokausta i sličnih činova. No mnogi od njih nisu ostali samo na tome. Raynald Liekens, dužnosnik FN-a, 1998. je brutalno ubio svoju stanodavku opravdavajući ubojstvo time što je bila Židovka, i prema tome neprijatelj "bijele rase". Tijekom devedesetih Front National održavao je sestrinske odnose sa Srpskom radikalnom strankom. Dugogodišnji predsjednik FN-a više je puta bio u posjetu Vojislavu Šešelju i Radovanu Karadžiću, a proglašen je i počasnim građaninom Zemuna. Program Jobbika uključuje  "reviziju" Trianonskog ugovora iz 1920., kojim je stara Kraljevina Mađarska smanjena za dvije trećine. Osim huškanja protiv manjina i iredentizma prema susjednim državama, Jobbik ima i treću karakteristiku fašističke organizacije: paravojnu organizaciju Mađarsku gardu.

Ove stranke ne samo da brane fašiste poražene u Drugom svjetskom ratu, nego su uključene u fizičko nasilje prema svim ugroženim skupinama. Paradoksalno za jednu nacionalističku konferenciju u Hrvatskoj, velikomađarske grupacije imaju i teritorijalne pretenzije na dio hrvatskog teritorija. Godišnjica prvostupanjske presude generalima Gotovini i Markaču ne može biti povod fašističkom maršu kroz centar Zagreba. Radi se tek o jeftinom spinu koji nije prošao u hrvatskoj javnosti. Ovdje se ne radi o sukobu ljevice i desnice, već o protivljenju građana marširanju fašista iz raznih zemalja, uključenih u nasilje prema manjinama i drugim ugroženim skupinama. Procesuiranje ratnih zločina treba ostaviti sudovima. Zločin ističu u Inicijativi Ujedinjenji protiv fašizma, nema i ne smije imati naciju ni vjeru.

Vlada Republike Hrvatske, koja je prema Ustavu antifašistička država, izjavila je da je zgrožena okupljanjem, dok je predsjednik Ivo Josipović rekao da nije sretan dolaskom ovih grupacija. Budući da su institucije još jednom propustile zabraniti fašistička okupljanja unatoč postojanju zakonske osnove, građani će ponovo morati izaći na ulice i pokazati u kakvom Zagrebu žele živjeti. Matica hrvatska, kao i jedan privatni hotel, odbili su gostoprimstvo fašistima tek nakon javnog pritiska Inicijative. Deklaracija o antifašizmu u kojoj Hrvatski sabor "poziva državna tijela da zakonskim sredstvima i djelatnošću čuvaju i unapređuju antifašističke stečevine, vrijednosti i opredjeljenja hrvatskog društva i Republike Hrvatske" zasada ostaje mrtvo slovo na papiru. Zato građani i građanke Zagreba i Hrvatske, stoji u izjavi Inicijative, moraju obraniti antifašističko nasljeđe i još jednom jasno i glasno reći NE fašizmu.  

Prosvjed protiv fašističke konferencije i mimohoda bit će održan u subotu u 11 sati na Trgu bana Jelačića.

Odazovimo se u što većem broju!

Inicijativa Ujedinjeni protiv fašizma

 
Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 11.04.2012