Ne možete zabraniti građanima da misle | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Ne možete zabraniti građanima da misle

Unatoč dozvoli, aktivisti inicijative Ne da(vi)mo Beograd privedeni su tijekom dijeljenja glasila koje obrađuje sporne točke projekta Beograd na vodi.

Piše: Matija Mrakovčić

Glasilo Ne da(vi)mo Beograd i prekršajne prijave, FOTO: Facebook

  • A
  • +
  • -

Projekt Beograd na vodi je javno-privatno partnerstvo Grada Beograda i investitora Eagle Hills sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a zamišljen je kao megalomanska urbanistička investicija koja će gradu i državi otvoriti nove ekonomske, gospodarske, turističke, infrastrukturne mogućnosti. Zapravo, radi se o konstruiranju novog dijela grada, identiteta i načina života koje podrazumijeva prethodno brisanje velikog prostora uz obalu rijeke Save. Odnosi privatnog investitora i osnovanog javnog poduzeća Beograd na vodi nejasni su otpočetka projekta, radi se o nizu paušalnih, visokih brojki koje se po potrebi mijenjaju, prekrajaju i transponiraju iz valute u valutu, a javnosti je potpuno nepoznato tko ih, kada, s kojim interesom i u kojem udjelu ulaže. 

Beograd na vodi, kako navodi inicijativa Ministarstvo prostora u publikaciji Građani u razvoju grada, posebno slikovito dočarava odnos države prema procesu urbanog razvoja, pa tako "Privremeno veće grada Beograda, bez skupštinske rasprave, donosi odluke o izradi Izmena i dopuna Generalnog plana Beograda, povezanih planova i ukidanju studije nepovoljne za projekt, a javnost nije upoznata ni s prirodom investicije ni s detaljima planiranog razvoja. I dok zbog pompoznosti tog projekta javnost bar zna da se nešto događa, urbanistički i prostorni planovi u cijeloj zemlji donose se po sličnoj šabloni uz sistemsku neinformiranost i isključenost stručne i opće javnosti iz procesa planiranja". 

Projekt predviđa 17% poslovnog prostora, 8% luksuznog hotelskog prostora, 60% elitnog stambenog prostora, 5% prodavaonica, 8% za najveći trgovački centar na Balkanu i 1% za zabavu i kulturu. Iako se najavljeni početak radova na megalomanskom projektu stalno odgađa, u međuvremenu je postavljen "privremeni štand" za njegovu promociju u obliku privatnog luksuznog restorana na 670 m2 na zelenoj površini te je službeno počela registracija zainteresiranih za kupnju stanova u dvije rezidencijalne kule koje će biti izgrađene u okviru projekta, a poziv za prijavu potencijalnih kupaca objavljen u dnevnim novinama. 
 
Ne da(vi)mo Beograd najaktivnija je lokalna inicijativa koja mobilizira građane nizom prosvjeda, akcija, performansa i javnih rasprava te okuplja brojne stručnjake koji su, uz sudjelovanje građana, oformili konkretne prigovore i analize vezane uz projekt. Zbog opće medijske blokade svake kritike projekta te poluinformacija i neistina koje plasiraju nadležna tijela, inicijativa je pokrenula objavljivanje istoimenog glasila. Prvi broj novog glasila nastao je iz potrebe da se na točan, precizan i istinit način građani informiraju o dosadašnjem tijeku projekta - tiskovina na jednom mjestu obrađuje sporne točke samog projekta, s urbanističkog, prometnog i sociološkog aspekta, te ukazuje na prekršene procedure i osvjetljava ekonomsku (ne)računicu.

Inicijativa je u ponedjeljak, 16. ožujka, ispred Skupštine grada Beograda održala konferenciju za novinare i predstavila prvi broj glasila. Na konferenciji je govorio i predstavnik Akademije arhitekture Srbije, Dragoljub Bakić, koji je projekt nazvao Niotkuda naopačke i gradskoj vlasti poručio da projekt treba obustaviti te vratiti prostor u jurisdikciju glavnog plana Beograda. U četvrtak, 19. ožujka, pripadnici beogradske Komunalne policije priveli su aktiviste inicijative dok su ispred Gradske uprave dijelili glasilo, iako su za to imali službenu dozvolu. Uz nekoliko članova inicijative, komunalna policija privela je i novinarku agencije Beta te jednog građanina koji se tamo zatekao. Komunalna inspekcija navela je da prekršajne prijave ispisuje zbog "deljenja reklamnog materijala", iako su članovi inicijative pokazali dozvolu policije u kojoj je navedeno da skup podrazumijeva i "deljenje informativnog materijala o razvoju grada".

Iz inicijative Ne da(vi)mo Beograd poručili su: "Dok država nelegalno postavlja jarbole, bilborde i kafane koji promovišu privatni komercijalni projekat, građani nemaju prava na javno mišljenje. Uskoro će početi i sa zatvaranjem parkova jer im građani ne trebaju ni na ulici. Vlastima u ovoj državi građani generalno smetaju. Nacionalni značaj i javni interes ovde nemaju nikakve veze sa potrebama i željama građana već su proizvod mutnih dilova i privatnih interesa političkih i ekonomskih elita". Iz inicijative kažu da ih ovo neće omesti u daljoj distribuciji novina i inzistiranju da se o razvoju grada i društva razgovara argumentirano i javno: "Dosadašnje reakcije građana na naše glasilo su ohrabrujuće i dolaze sa svih strana. Koliko god se trudili, ne mogu zabraniti ljudima da misle!". 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 20.03.2015

VEZANE VIJESTI

Građani u razvoju grada

Pripremila: Matija Mrakovčić
Kolektiv Ministarstvo prostora izdao je publikaciju o mehanizmima koji bi mogli doprinijeti boljem definiranju i zaštiti javnog interesa u urbanističkim planovima.

Beograd na vodi – nastajanje ili nestajanje grada?

Piše: Marija Borovičkić
Ispod megalomanskog projekata razmata se poznati nedemokratski scenarij čvrste sprege kapitala i politike u kojem građane nitko ništa ne pita.

U pohodu na prostor

Piše: Matija Mrakovčić

Beogradski je Creative Lab izdao, a Ministarstvo prostora uredilo aktivističku knjigu o javnim prostorima, namijenjenu prvenstveno djeci i mladima.