Ne o Via Negativi | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Ne o Via Negativi

U Maskinoj ediciji Transformacije objavljen je zbornik NE posvećen projektu Via Negativa.

Maska, slovenska organizacija posvećena izvedbenim umjetnostima, objavila je zbornik pod naslovom NE koji donosi sveobuhvatan osvrt na jednu od najzanimljivijih projekata izvedbene umjetnosti u posljednjoj dekadi - Via Negativa.

Via Negativa pokrenuta je 2002. kao istraživački projekt u trajanju od osam godina u svakoj se godini posvećujući istraživanju prerformativnosti kroz jedan od sedam smrtnih grijeha. Ciklus je zaokružen radom Via Nova koji obuhvaća performanse nastale u prethodnih sedam godina.

Grupa međunarodnih umjetnika i performere okupljena oko projekta kroz istraživanja je otvorila brojna pitanja o umjetnosti performansa, metaperformativnosti i metateatralnosti dijaloga u koje autori i izvođači ulaze, testiranju učinaka performativnosti umjetnosti performansa, uprizoravanju teorije, interakciji izvođača i gledatelja prividno postavljenih na suprotne strane performativne situacije, strategijama političnosti performansa, kontekstualizaciji estetike, etike i radnih politika…

Zbornik je uredio Marin Blažević, a okuplja tekstove Blaža Lukana, Floriana Malzachera, Nataše Govedić, Une Bauer, Analise Sacchi i Bojane Kunst, te dokumentaciju i ilustracije projekta.

Izvor: Maska / Fotografija: Via Negativa, Via Nova 

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 17.01.2011