Ne o Via Negativi | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Ne o Via Negativi

U Maskinoj ediciji Transformacije objavljen je zbornik NE posvećen projektu Via Negativa.

  • A
  • +
  • -

Maska, slovenska organizacija posvećena izvedbenim umjetnostima, objavila je zbornik pod naslovom NE koji donosi sveobuhvatan osvrt na jednu od najzanimljivijih projekata izvedbene umjetnosti u posljednjoj dekadi - Via Negativa.

Via Negativa pokrenuta je 2002. kao istraživački projekt u trajanju od osam godina u svakoj se godini posvećujući istraživanju prerformativnosti kroz jedan od sedam smrtnih grijeha. Ciklus je zaokružen radom Via Nova koji obuhvaća performanse nastale u prethodnih sedam godina.

Grupa međunarodnih umjetnika i performere okupljena oko projekta kroz istraživanja je otvorila brojna pitanja o umjetnosti performansa, metaperformativnosti i metateatralnosti dijaloga u koje autori i izvođači ulaze, testiranju učinaka performativnosti umjetnosti performansa, uprizoravanju teorije, interakciji izvođača i gledatelja prividno postavljenih na suprotne strane performativne situacije, strategijama političnosti performansa, kontekstualizaciji estetike, etike i radnih politika…

Zbornik je uredio Marin Blažević, a okuplja tekstove Blaža Lukana, Floriana Malzachera, Nataše Govedić, Une Bauer, Analise Sacchi i Bojane Kunst, te dokumentaciju i ilustracije projekta.

Izvor: Maska / Fotografija: Via Negativa, Via Nova 

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 17.01.2011