Ne postoji objektivna povijest | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Ne postoji objektivna povijest

U infoshopu/knjižnici Pippilotta održava se razgovor o anarhističkim akcijama solidarnosti, različitim antiratnim inicijativama i njihovom odjeku tijekom 1990-ih u Hrvatskoj.

23.02.2017 , Zagreb - Attack
  • A
  • +
  • -

Razgovor posvećen anarhističkoj solidarnosti i antiratnim aktivnostima tijekom devedesetih u Hrvatskoj i predstavljanje anarhističkog časopisa Antipolitika održat će se u četvrtak, 23. veljače s početkom u 20 sati u infoshopu/knjižnici Pippilotta.

"Ne postoji objektivna povijest. Postoje samo različite interpretacije onoga što se dogodilo i vrlo jasna ideja da su "obični", "mali" ljudi uvijek žrtve svih sistema, bez obzira bili oni zasnovani na ovoj ili onoj ideologiji, nacionalizmu, religiji... Ratovi koji su se dogodili tijekom devedestih stvorili su jedino žrtve. Žrtve medijske propagande, nacionalizma, država i njihovih vođa, lokalnih nasilnika, različitih poslušnika i onih koji su "samo izvršavali zapovjedi"... U takvoj situaciji, masovnoj ratnoj psihozi, i dalje su postojali "džepovi" otpora sukobu, nacionalizmu, mržnji i samom ratu, iako je bio svugdje oko nas i postao je sastavni dio naših života. Nova normalnost. 

Razgovarat ćemo o anarhističkim akcijama solidarnosti, različitim antiratnim inicijativama i njihovom odjeku tijekom devedesetih.

Razgovor o antiratnim aktivnostima će uvodno biti baziran na tekstu objavljenom u novom anarhističkom časopisu Antipolitika, čija tema je antimilitarizam i koji će biti predstavljen ovom prilikom. Časopis izlazi dvojezično (na engleskom i našem jeziku) i pokrenut je u nastojanju da donese analizu i perspektive antiautoritanog i anarhističkog pokreta na Balkanu, koja često ostaje slabo vidljiva", stoji u najavi događanja.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 22.02.2017