Nedjeljiv čimbenik | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Nedjeljiv čimbenik

Za Vladimira Grubešića crtež je temelj likovnog stvaranja, nedjeljiv čimbenik u traženju, tumačenju i provjeri, u procesu promišljanja oblika i odnosa.

17.11.2015 - 27.11.2015 , Rijeka - Mali salon

Vladimir Grubešić, Hvar – more – kamen – bor, tuš na papiru, 1985.

  • A
  • +
  • -

Otvorenje izložbe Crteži Vladimira Grubešića je u utorak, 17. studenog u 19 sati

“Za Vladimira Grubešića, arhitekta iznimna ugleda i kulture, crtež je temelj likovnog stvaranja, nedjeljiv čimbenik u traženju, tumačenju i provjeri, u procesu promišljanja oblika i odnosa. Svim svojim dosadašnjim djelovanjem uronjen je u tradiciju i istodobno otvoren za suvremenost, ali i za nova propitivanja svojih kreativnih pozicija. Otvorenost provjerama dovela ga je do izložbe kojom se potvrđuje kao crtač s istančanim osjećajem za harmoniju i red, za opažanje punine i praznine prostora, detalja i cjeline, za savršeni ustroj svih čimbenika kompozicije. I za temeljitost dugog rada na crtežu.

Nadahnuće pronalazi u prirodi, u izravnoj opservaciji vidljive stvarnosti bakarskih gromača, hvarskih vizura, goranskih šuma, Kornata, Cresa, Učke, Praputnjaka. Motivu pristupa analitički, s idejom da iskaže njegovu skrivenu bit. Da bi to postigao, predmetnost reducira do ruba stvarnosti, gotovo do potpunog dokinuća. Takav postupak odveo ga je u jednostavnost i asketsku suzdržanost te doveo do sažetih, elementarnih, nenarativnih crtačkih zapisa u peru i tušu. Na prvi pogled, crteži su nefigurativni, ali i oni najsažetiji u svom početnom identitetu zadržavaju motiv vezan za objektivnu zbilju”, piše Branka Arh u predgovoru kataloga izložbe.

Izložba je otvorena do 27. studenog.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 16.11.2015