Nedovršeni razgovori | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Nedovršeni razgovori

Objavljen je novi broj časopisa Manifesta Journal pod naslovom Future(s) of Cohabitation.

  • A
  • +
  • -

Manifesta Journal 17, naslovljen Future(s) of Cohabitation, istražuje dalje od geografskih i administrativnih granica te fiksnih identiteta. U suradnji s međunarodnim umjetnicima, kustosima i intelektualacima časopis istražuje "među-stanje" iz transhistorijske i transgeografske perspektive, naglašavajući amalgam stanja samog pojma kao i kritičko vrednovanje naslijeđa koncepta "hibridnosti", čija se suvremena važnost promatra u polju umjetnosti, humanistike i društva. Umjesto fokusiranja na sam termin "među-stanja", suradnici u ovom broju skupljaju različite diskurse i pozicije koji su ukorijenjeni u postkolonijalnoj teoriji i kritici, kao i recentne rasprave u polju kulturalne teorije. Poput trenutne ponovne aktualizacije "afrofuturizma", koji je ponekad nazivan i "kulturalni kanibalizam".

U sklopu objave novog broja časopisa u Londonu će biti održano i događanje istog naziva kako bi se obilježilo partnerstvo s galerijom Tate Modern, a u čemu će sudjelovati suradnici i urednički tim novog broja časopisa. Usto, na blogu Manifesta Journala u redovitim intervalima se izmjenjuju blogeri koji opisuju svoje istraživačke i umjetničke projekte. Tijekom sljedećih tjedana blog preuzima kustoski kolektiv WHW / što, kako i za koga koji će u sklopu istraživanja za projekt Meeting Points 7 ugostiti umjetnike Rajkamala Khalona i Lawrencea Abu Hamdana, koji će doprinijeti svojim istraživačkim radom.

Suradnici sedamnaestog broja Manifesta Journala su Fatima el-Tayeb, Simon Sheikh, John Akomfrah, Aurogeeta Das, Patrick Flores, Virginie Bobin, Ruby Amanze, Kapwani Kiwanga, Adriano Pedrosa, Giulia Lamoni, Bisi Silva, Nana Oforiatta-Ayim, Sharlene Khan, Claire Tancons te Koki Tanaka. Uz urednice Natašu Petrešin-Bachelez i Virginie Bobin, u radu ovoga broja sudjelovao je i Bisi Silva kao gostujući urednik. 

Tomislav Žilić / e-flux / Foto: Living Learning, Unfinished Conversations, John Akomfrah

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 21.02.2014