Neistražene mogućnosti radijskog spektra | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Neistražene mogućnosti radijskog spektra

Izložba medijske umjetnice Darije Medić Emitovanje je dvosmerni kanal bavi se percepcijom starih i novih medija putem ideje radijskog emitiranja.

Unutar beogradske Galerije 12 HUB bit će postavljena računala s modificiranim Firefox pretraživačem: sve što posjetitelji upišu u bilo koje tekstualno polje emitira se na slobodnoj radijskoj frekvenciji preko glasovnog softvera i čuje se preko nekolicine radio aparata postavljenih unutar prostora. Također, posjetitelji imaju priliku emitirati željeni sadržaj i s drugih lokacija, preko Interneta, uz instaliranje dodatka za Firefox koji to omogućuje, čineći jednu slučajnu dadaističku radijsku emisiju kao kolaž kolektivnog tekstualnog sadržaja.

Prema riječima Darije Medić, takvom postavkom stvari pažnja se usmjeruje na fizički aspekt informacije i kontroverznu postojanost digitalnog podatka na Internetu, ukazujući na problematiku vidljivosti struktura informacijskih tehnologija. Sav upisani tekstualni sadržaj ostaje arhiviran i javno dostupan na kraju izložbe. Cilj izložbe, kako kaže autorica, preispitivanje je društvene prirode digitalne informacije, kao i participativnih sistema mreže koji su viđeni suprotnima jednosmjernom modelu starih masovnih medija.

Naslov Emitovanje je dvosmerni kanal odnosi se na Brechtovu kritiku jednosmjernosti radijskog sistema, a kasnije masovnih medija općenito, u kojoj se zalagao da svaki primatelj signala mora biti u mogućnosti da i sam emitira, predvidjevši u neku ruku razvoj Interneta. S druge strane, napominje autorica, sam razvoj Interneta prešao je dug put od utopijske slike decentralizirane mreže za razmjenu znanja do birokratiziranog komercijalnog medija za oglašavanje na kojem i dugo željena intelektualna debata postaje izvor kapitala. Zauzimanje slobodne radijske frekvencije kao strategija skvotiranja podsjeća da je FM radijski spektar s vremenom postao predmet posjedovanja. Mogao je ostati javno dobro, slobodno i besplatno, a wireless tehnologija kao tehnologija radija samo ukazuje na učestalu upotrebu ove tehnologije u pravcu kontrole informacijskih sistema, a samim time i na neistražene mogućnosti radijskog spektra.

Autorica će biti prisutna tijekom trajanja izložbe i emitirat će sve svoje svakodnevne tekstualne aktivnosti kao doprinos radio programu. Posjetitelji su pozvani da joj se pridruže, a sav emitirani materijal bit će arhiviran i javno dostupan svim zainteresiranima tijekom i nakon završetka izložbe.

Darija Medić medijska je umjetnica koja upotrebom jezika, tehnologije i dizajna istražuje područje korekcije/krađe/građenja identiteta i labirinata suvremenih tehnoloških praksi. Većina su njezinih radova spekulativne intervencije unutar nesavršenosti sistema koje otvaraju pitanja društvenog građenja značenja i dinamike distribucije moći. Završila je umrežene medije na Institutu Piet Zwart u Rotterdamu i nove likovne medije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izlagala je u Srbiji i u inozemstvu i predstavljala svoj rad na projektima kao što su Device_art (Hrvatska, Češka), Mindware: technologies of dialogue (Poljska), Karasssuite (Slovačka, Belgija), Napravi me festival (Srbija, Austrija), Hacker space festival (Francuska), Unlimited liability (Njemačka), MEMEFEST - festival radikalnih komunikacija (internacionalno), Viral communications (Nizozemska). Zalaže se za autonomne oblike učenja i umjetničke djelatnosti kao potencijale individualne i društvene emancipacije.

Izložba u Galeriji 12 HUB otvorena je od 7. do 16. ožujka i obuhvaća radionicu modificiranja FM transmitera koju će 8. ožujka, a zatim i 12. i 14. ožujka, voditi Filip Dulić, dugogodišnji elektroničar u području open source hardvera.

Izvor: SEEcult.org

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 06.03.2013