Neizbrisivi tragovi | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Neizbrisivi tragovi

Izložba koja prikazuje tendencije angažirane post-jugoslavenske suvremene fotografije, nakon premijere u Ljubljani i gostovanja u Pordenoneu, dolazi u Klovićeve dvore. 

  • A
  • +
  • -

Izložbeni projekt Posljedice. Mijenjanje kulturnog pejzaža posvećen je istraživanju i promociji umjetničke fotografije s područja zemalja bivše Jugoslavije. Izložba je premijerno postavljena u svibnju 2012. godine u ljubljanskom Narodnom muzeju Slovenije, gostovala je u muzeju PaRCo u talijanskom Pordenoneu te sada stiže u Zagreb gdje će ju posjetioci moći pogledati od 4. travnja do 19. svibnja u galeriji Klovićevi dvori. 

Dan nakon otvorenja, 5. travnja od 12 do 17 sati bit će održana i jednodnevna konferencija Forum - razgovori o suvremenoj fotografiji na kojoj će sudjelovati Miha Colner, Boris Cvjetanović, Andrej Đerković, Leonida Kovač, Vala Osmani, Ivan Petrović, Bojan Salaj i Dejan Sluga. Također, bit će predstavljena i opsežna publikacija koja dokumentira ovaj projekt. 

 

Bojan Mrđenović, Budućnost

Projekt Posljedice. Mijenjanje kulturnog pejzaža istražuje ulogu fotografije u praćenju, dokumentiranju i tumačenju socijalnih, ekonomskih, kulturnih i političkih promjena koje su se na područjima bivše Jugoslavije dogodile u posljednjih 20 godina. Te su promjene ostavile neizbrisiv trag na stanje svijesti stanovnika ovih zemalja uzrokujući velike mentalne i fizičke posljedice. Ratovi, razvoj tržišne ekonomije, raslojavanje društva, rastući konzumerizam, nove forme agresivnog marketinga i različiti tipovi medijske kontrole i manipulacije, uspjeli su potpuno promijeniti socijalni i kulturni pejzaž cijele regije. Iako se svaki autor bavi različitim segmentima tih promjena, u zbiru tih radova može se iščitati potreba za konačnim suočavanjem s temama od kojih naše društvo bježi, te da se ukaže na aktualne probleme i njihove uzroke.

Zahvaljujući specifičnom vremenskom rasponu, Aftermath suprotstavlja umjetničke refleksije i izraze različitih generacija od kojih su neki iskusili život u razdoblju prije raspada zajedničke države dok su drugi stvarali isključivo u novom društvenom kontekstu. Glavna početna točka radova postavljenih na izložbi je odnos starog i novog, zapis postupnih promjena na pojedinom mjestu i posljedice ideologija na širi društveni i fizički pejzaž. U okviru izložbe konceptualno dizajnirani narativi nadrastaju principe dokumentarne reportaže i, za razliku od senzacionalizma masovnih medija, promatraju događaje i situacije s određene distance. Njihova socijalna osjetljivost ipak je vidljiva dok pričama s margine predstavljaju posljedice sveobuhvatne društvene tranzicije kao procesa koji je iz temelja promijenio čitavu regiju.

Aftermath je zajednički projekt stručnih timovova iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Prištine, Cetinja, Skopja i Beograda, pokrenut na inicijativu Centra za suvremenu fotografiju Photon iz Ljubljane. Projekt je podržan od strane European Cultural Foundation (BIFC), lokalnih donatora i Commune di Pordenone. 

KP / Photon / Foto: Antonio Živkovič, iz serije Reflection of a Memory, 2001

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 29.03.2013

VEZANE VIJESTI

Bilježenje posljedica

Nakon premijere u ljubljanskom Narodnom muzeju Slovenije izložba Aftermath / Mijenjanje kulturnih krajolika seli u muzej PaRCo u talijanskom Pordenoneu.   

Aftermath

Izložba Aftermath/ Mijenjanje kulturnih krajolika otvorena je u Narodnom muzeju Slovenije.