Neizmjerno polje svakodnevnih estetika | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Neizmjerno polje svakodnevnih estetika

U Izložbi u pripremi Marijana Crtalića radi se o privatnom diskursu unutar javnog prostora ulice, međuzoni iz koje je moguće izvesti antropologiju grada.

21.09.2018 - 05.10.2018 , Zagreb - Galerija Prozori (Knjižnica S.S. Kranjčevića)

U petak, 21. rujna u 19 sati u Galeriji Prozori otvara se Izložba u pripremi Marijana Crtalića. Otvaranje izlozbe bit će popraćeno performansom.

Kako stoji u predgovoru Irene Bekić, "metamorfoze i destrukcije gradskih prostora što uključuju propadanje tvorničkih kompleksa, javnih prostora i javne plastike uslijed tranzicijskih politika aproprijacije, gentrifikacije i privatnih interesa u posljednjih nekoliko godina u fokusu su umjetničkih istraživanja Marijana Crtalića. Baveći se najviše gradom Siskom te propalom sisačkom Željezarom, Crtalić je ovu temu elaborirao kroz nekoliko projekata, primjerice, Nevidljivi Sisak, Festival Željezara, Aktivna memorija itd. No rad koji radi za Galeriju Prozori Izložba u pripremi, iako se u njegovoj podlozi i dalje iščitava tranzicijski i neoliberalni kontekst urbanih transformacija, u odmaku je od prethodnih projekata. Naime Crtalić, ovaj put, poseže za plakatima, letcima i natpisima zalijepljenima na izlozima ili vratima. To su tekstovi koji obavještavaju prolaznike o razlozima zatečena stanja prostora na koji se odnose ('Zatvoreno zbog preseljenja'), upozoravaju ('Pada fasada'), zabranjuju ('Ne odlažite reklame') ili se na neki drugi način obraćaju primateljima ('Čitajte Marteka'). Nastala u kućnoj radinosti, ispisani rukom ili u široko dostupnim kompjutorskim programima, ova jednostavna rješenja, s jedne strane prezentiraju neizmjerno polje svakodnevnih estetika, dok s druge upućuju na komunikacijsku supkulturu koja usprkos otklonima i osobnim invencijama pošiljatelja, ukazuje na strukturna i proceduralna pravila koja je ocrtavaju. Dok s jedne strane posreduju u definiranju poželjnih okvira ponašanja u zajednici, pravu na osobne distinkcije ili vlasništvo, s druge uspostavljaju paralelnu ekonomiju, uključujući se, podražavajući ili opirući se neoliberalnim procesima transformacija javne sfere. Ukratko, radi se o privatnom diskursu unutar javnog prostora ulice, međuzoni koja se ispisuje i iscrtava na vrata i izloge iz koje je moguće izvesti antropologiju grada. To su aspekti koji zanimaju Crtalića."

Marijan Crtalić multimedijalni je umjetnik, rođen 8. svibnja 1968. godine u Sisku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1992. godine. Živi i radi u Zagrebu i Sisku.

Izložba je otvorena do 5. listopada.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 19.09.2018